Specijalni Google AI model je verovatno mnogo bolji matematičar od vas

Google AI u vidu specijalizovane verzije Gemini 1.5 Pro modela iz oblasti matematike ima znanje na nivou šampiona matematičke olimpijade

Specijalni Google AI model je verovatno mnogo bolji matematičar od vas

Usred trke ko će razviti bolji model veštačke inteligencije na nivou približnom ljudskom znanju, Google je podelio najnovije informacije o svom Gemini 1.5 Pro modelu. Kao i ChatGPT, Gemini takođe koristi veštačku inteligenciju za rešavanje problema, a ovog puta Google AI u prvi plan istakao matematičke mogućnosti.

AI modeli su do sada bili u vestima zbog svoje sposobnosti da rešavaju zadatke na nivou koledža kao merilu njihove ‘inteligencije’, a specijalni Google AI model koji je rezultat njihovog naučno-istraživačkog rada, pokazuje još bolje znanje iz oblasti matematike i uspešnog rešavanja problema koji su po težini rangirani na nivou međunarodne matematičke olimpijade.

Specijalni Google AI Gemini model za matematiku bez problema rešava složene probleme

Detalji Gemini mogućnosti iz oblasti matematike su objavljeni u najnovijem tehničkom izveštaju modela, tokom prethodne nedelje. Ovaj prilično veliki i detaljan dokument, pokazuje da je Google pokušao da oponaša obuku koju matematičari dobijaju za rešavanje složenih problema. Da bi to postigli, kompanija je trenirala specijalnu varijantu svog naprednog Gemini AI modela.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Matematička varijanta Gemini 1.5 Pro modela je testirana po nekoliko merila. Prema objavljenom dokumentu, Google je koristio niz kriterijuma da bi ocenio rezultate svog najnovijeg AI matematičara. Procedura je uključivala: MATH benchmarking alate, zatim American Invitational Mathematics Examination (AIME) i interne Google HiddenMath benchmarking testove koji takođe uvode nove probleme sa kojima se model nije susreo tokom treninga.

Prema Google izveštaju, performanse matematičkog Gemini 1.5 Pro modela „su u rangu sa performansama čoveka i stručnjaka“, pri čemu model rešava znatno više problema po AIME merilima i dobija tačnije rezultate po svim ostalim kriterijumima u poređenju sa standardnom, Gemini 1.5 Pro verzijom koja lošije zna matematiku.

Google je podelio neke od primera problema koje je Gemini 1.5 Pro uspešno rešio. Prema izveštaju, ovo je onaj tip problema koje standardni Gemini 1.5 Pro, GPT-4 Turbo i svi prethodni Gemini modeli, nisu sposobni da reše.

Od tri primera koje je podelio, dva su rešena pomoću matematičkog Gemini 1.5 Pro, dok je jedan pogrešno rešen standardnom varijantom Gemini 1.5 Pro modela. Problemi obično zahtevaju da se prisetite osnovnih matematičkih formulacija u algebri zajedno sa drugim matematičkim pravilima da bi uopšte bio u mogućnosti da izvede tačne rezultate.

Osim rešavanja specifičnih matematičkih problema, Google je takođe podelio detalje vezano za rezultate koje je ostvario Gemini 1.5 Pro u specijalizovanim, matematičkim benchmarking testovima. Postignuti rezultati stavljaju ovaj matematički AI model po svojim mogućnostima znatno ispred GPT-4 Turbo i Amazon Claude modela u svih pet zajedničkih uporednih rezultata.

Prema Google izveštaju, njegov specijalizovani matematički AI model postignutim rezultatima je napravio svojevrstan podvig, koji ga stavlja na ekvivalentan nivo sa ljudskim stručnjakom iz oblasti matematike, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi