SSD i HDD super hibrid ima kapacitet 700 PB, brzina 10 TB/s

SAD su predstavile arhitekturu za sistem diskova koji se koristi na najjaćem superkompjuteru, a čini ga hibridna kombinacija SSD i HDD uređaja kapaciteta 700 PB

SSD i HDD super hibrid ima kapacitet 700 PB, brzina 10 TB/s

SSD uređaji raspolažu vanserijskom brzinom, dok hard disovi obezbeđuju veliki kapacitet. Prednosti kombinovanja dve vrste uređaja za skladištenje podataka, nemaju alternativu u ovom trenutku. Oba tipa uređaja (SSD i HDD) su neophodni u oblasti računarstva visokih performansi kao što su super-računari. Iz tog razloga jedan od najvećih dobavljača superkompjutera – američka firma Frontier je razvila Orion sistem za skladištenje podataka koji se sastoji od 50 ormana, ukupnog kapaciteta 700 PB (petabajta).

SSD i HDD čine super brzi i veliki hibridni “disk”

Orion se sastoji od tri podnivoa za skladištenje koji čine SSD i HDD uređaji. Prvi nivo Orion sistema je najmoćniji i sastoji se od 5400 NVMe SSD uređaja, ukupnog kapaciteta od 11,5 PB i maksimalnom brzinom prenosa podataka od neverovatnih 10 TB/s i nasumičnim performansama od 2 milion IOPS-a, izveštava gamingdeputy.

Drugi nivo sistema za skladištenje čine 47.700 hard diskova sa perpendikularnom tehnologijom magnetnog upisa podataka (PMR). Oni su zaduženi za formiranje velikog prostora u svrhu skladištenje podataka od čak 679 PB sa brzinom čitanja od 4,6 TB/s i pisanja od 5,5 TB/s.

Treći nivo, mahom čini 480 NVNMe SSD uređaja ukupnog kapaciteta od 10 PB i uglavnom služi za čuvanje metadata podataka, tako da performanse i nisu toliko bitne, pa nisu ni navedene.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi