Sudar Mlečnog puta i Andromede daleko je od neizbežnog, pokazuje najnovija studija

Nova studija baca senku na dosadašnju teoriju o neizbežnom sudaru Mlečnog puta i Andromede, tvrdeći da postoji 50% šansi da naša i susedna galaksija izbegnu sudar

Sudar Mlečnog puta i Andromede daleko je od neizbežnog, pokazuje najnovija studija

Nova studija pokazuje da postoji 50% šanse da se desi predviđeni sudar i završi spajanjem dve galaksije. Decenijama unazad astronomi predviđaju da će se za približno 4,5 milijardi godina naš Mlečni put spojiti sa susednom Andromeda galaksijom u masivnom sudaru koji će dramatično preoblikovati našu kosmičku okolinu. Ali šta ako ovaj susret nije neizbežan i svaka galaksija ostane netaknuta?

Prethodna istraživanja sugerisala su da je nadolazeći sudar između dve galaksije neizbežan, ali nova studija tvrdi da postoji 50% šanse da Mlečni put za dlaku izbegne Andromedu. Studija, koja je dostupna na preprint serveru arXiv, dovodi u pitanje sigurnost galaktičkog sudara, što je nagovešteno i njenim naslovom: „Apokalipsa kada?“ Rad trenutno prolazi kroz proces recenzije.

Više od jednog veka naučnici posmatraju Andromeda galaksiju, koja se nalazi udaljena 2,5 miliona svetlosnih godina, kako se polako približava Mlečnom putu i za šta se predviđalo da će rezultirati direktnim sudarom. „Univerzum se širi i ubrzava, a sudari između galaksija u bliskoj blizini i dalje se dešavaju jer su vezane gravitacijom tamne materije koja ih okružuje“, tvrdi NASA.

Direktan sudar dve galaksije za oko 4 milijarde godina ili ne?

Ne tako davno, 2021. godine, NASA teleskop Hubble je snimio slike zvezda u Andromedi, koje su naučnici zatim analizirali kako bi utvrdili da se galaksija kreće prema Mlečnom putu brzinom od 250.000 milja na sat. Tada su naučnici tvrdili da mogu sa sigurnošću predvideti direktan susret za oko 4 milijarde godina.

U to vreme, kompjuterske simulacije su sugerisale da će biti potrebno dodatne dve milijarde godina da se dve galaksije potpuno spoje i preoblikuju u jednu novu eliptičnu galaksiju, sa našim solarnim sistemom koji bi bio izbačen u potpuno novu regiju u odnosu na galaktičko jezgro.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Istraživači koji stoje iza nove studije, koju je koautor Till Sawala, astrofizičar sa Univerziteta u Helsinkiju, koristili su nedavna posmatranja teleskopa Gaia i Hubble kako bi analizirali kretanje i masu najvećih galaksija u lokalnoj grupi: Andromede (najveće), Mlečnog puta, Trijanguluma i Velikog Magelanovog oblaka. Tim je zatim te proračune ubacio u simulaciju koja je predviđala evoluciju galaksija u narednih 10 milijardi godina.

Kroz simulacije, tim je otkrio da se Mlečni put i Andromeda spajaju u nešto manje od polovine scenarija. „Kako sada stvari stoje, predviđanja o predstojećem kraju naše galaksije, deluju znatno preuveličane“, napisali su istraživači u studiji.

Studija takođe sugeriše da će nadolazeći podaci iz Gaia teleskopa dodatno precizirati merenja kretanja i mase galaksija u lokalnoj grupi, te da je potrebno više rada pre nego što se zaista može odrediti sudbina našeg galaktičkog komšiluka, piše Gizmodo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Živi bili pa videli :ROFLMAO:

  2. hsv.stoned

    Sudaraće se i ko neće

  3. Samo KASKO i pomoć na putu i nema brige.

  4. Sad kad navali narod na kredite

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi