Nova laserska dostignuća pomažu u stvaranju energije nuklearne fuzije

Laserska dostignuća pomogla su naučnicima iz Kalifornije da ponovo generišu nalet energije nuklearne fuzije, ovog puta veći nego u decembarskom eksperimentu

Nova laserska dostignuća pomažu u stvaranju energije nuklearne fuzije

Naučnici u Kaliforniji ponovo su generisali nalet energije nuklearne fuzije uz pomoć 192 lasera, stvarajući ovog puta veći nalet energije nego u istom eksperimentu iz decembra prošle godine. Laserska dostignuća koja su postigli ogledaju se u tome što su pomoću lasera bombardovali kuglicu vodonika, reprodukujući tako nakratko proces koji pokreće Sunce stvorivši 3,88 megadžula energije.

Eksperiment su naučnici izveli u američkom Nacionalnom postrojenju za paljenje u okviru laboratorije Lorend Livermor. Jedan od članova tima Ričard Taun rekao je ove nedelje da su eksperiment iz decembra ponovili u julu i ostvarili veći rezultat nego što su očekivali.

Prošle zime ovaj tim je dobio mnogo priznanja kada je uspeo da stvori oko tri megadžula energije na isti način. To je bilo značajano jer je to prvi put da je reakcija fuzije u laboratorijskom okruženju proizvela više energije nego što je bilo potrebno da bi se reakcija pokrenula.

Sada su očekivali sličan ishod, ali se desio rezultat bolji od predviđenog, odnosno uspeli su da naprave 3,88 megadžula energije nuklearne fuzije. Međutim, male varijacije u ostvarivanju ove vrste energije mogu dovesti i do fuzionih grešaka.

Samo mesec dana pre julskog eksperimenta, oni su pokušali da urade isto očekujući iste rezultate iz decembra, ali tada nisu uspeli i proizveli su samo 1,6 i 1,7 MJ, piše The NewYork Times.

Analizirajući sve te rezultate, kalifornijski naučnici sada misle da bolje razumeju šta se dešava. Naime, 192 lasera koja koriste u eksperimentu, kako kažu, nisu savršena, te postoje varijacije svaki put kada pucaju laserom.

Umesto da laserska energija stigne savršeno izbalansirana da komprimuje kapsulu sa vodoničnim gorivom, samo mala neravnoteža gura kapsulu u jednom pravcu. Deo energije se u tom procesu gubi i unutrašnja implozija ne zagreva vodonik dovoljno.

Osim toga, postoje i male varijacije u kapsulama goriva koje mogu da utiču na reakciju energije nuklearne fuzije. Kompjuterske simulacije sada pokazuju da može postojati širok raspon izlazne energije zbog čega bi energija mogla da padne na 1,4 MJ. S druge strane, ukoliko se sve poklopi i funkcioniše savršeno u procesu, energija bi mogla da poraste do čak sedam megadžula.

Laserska dostignuća vode ka optimizaciji eksperimenata energije nuklearne fuzije

Naučnici ovde ne žele da se zaustave pa će uskoro početi novu seriju eksperimenata koji imaju za cilj da konzistentnije generišu veće prinose energije nuklearne fuzije.

Energiju lasera u objektu gde izvode istraživanje povećaće sa 2,05 na 2,2 MJ, s obzirom na to da su poslednji napredak ostvarili kada su povećali lasersku energiju sa 1,09 MJ. Dodatna energija bi tako trebalo da dovede do daljih poboljšanja.

Ukoliko se više energije efektno poveže sa vrućom tačkom, trebalo bi da se stvori veći prinos objašnjava Taun. Rezulatati laboratorije Livermor definitivno kao i kineska ostvarenja ulivaju nadu da će energija nuklearne fuzije jednog dana moći da nađe širu primenu u svetu za stvaranje ogromnih količina energije bez stvaranja efekta staklene bašte ili drugog radioaktivnog otpada.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi