Veštačka inteligencija može da provali vaše šifre slušanjem šta kucate na tastaturi

Sledeći put kada budete kucali šifru treba da proverite da li neko gleda i sluša, jer AI sada može da provali vaše šifre slušanjem kako kucate na tastaturi

Veštačka inteligencija može da provali vaše šifre slušanjem šta kucate na tastaturi

U trenutku kada kucamo šifre insitinktivno pogledamo da li neko gleda šta radimo, posebno kada se nalazimo u nepoznatom okruženju. Međutim, prema novom istraživanju, to više nije dovoljno, piše ZDNet.

Ukoliko neko gleda u tastaturu, postoji šansa da zapamti šta ste kucali dok ste unosili šifru, što je jedan od najjednostavnijih načina da se ista „provali“. Sa razvojem veštačke inteligencije, moraćete da pazite i kako kucate na tastaturi, jer vas klikovi mogu odati. Ova tehnika se zove akustični napad, i koristi zvuk klikova tastera na tastaturi, da odredi šta ste tačno kucali, kako bi se omogućio pristup vašim nalozima.

Eksperiment koji je sproveden tokom istraživanja obavljen je na MacBook Pro laptopu iz 2021. godine, a korišćen je iPhone 13 Mini za osluškivanje kuckanja po tastaturi, koji je bio odaljen 17 cm od laptopa. Pored njega snimanje je obavljeno preko Zoom aplikacije samog laptopa kako bi se ukazalo i na aspekt koji može da iskoristi bilo ko drugi sa kojim pričate preko neke video/audio aplikacije.

Istraživači su onda istrenirali AI model korišćenjem podataka koje su prikupili tokom kucanja na laptopu. Jednom kada je model bio spreman, istraživači su testirali preciznost korišćenjem preostalih podataka koje su spremili.

Zastrašujuća preciznost

Rezultati su pokazali da je model identifikovao tačnu sekvencu sa preciznošću od 95% koristeći zvuk sa telefona i 93% koristeći zvuk sa Zoom snimka zvuka laptopa.

Pored ovako visoke preciznosti, istraživači su ukazali na nekoliko načina kojima se efikasno sprečava akustični napad poput korišćenja nekoliko različitih metoda kucanja, različitih šifara sa velikim i malim slovima, korišćenjem Shift tastera i puštanjem zvuka blizu mikrofona u video pozivima.

Iako se istraživanje oslanja na model koji je istreniran na skupu podataka prikupljenom na jednom laptopu, to prilično sužava mogućnost napada, ali svakako ukazuje da u budućnosti neće biti dovoljno da obraćamo pažnju na to ko nas gleda, već i ko nas sluša.

Ne treba zaboraviti ni da je nedavno Zoom promenio svoje uslove korišćenja, tako da dozvoljavaju da se naši podaci koriste za obuku veštačke inteligencije. To u u svetlu novih tehnologija može imati mnogo dalekosežnije posledice, kako na privatnost, tako i na druge sfere bezbednosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi