Veštačka inteligencija pronašla lek za super-bakteriju

Veštačka inteligencija je korišćenja u procesu pronalaženja leka za smrtonosnu super-bakteriju Acinetobacter baumannii, potvrđuje nova studija

Veštačka inteligencija pronašla lek za super-bakteriju

Jedna od zaista pozitivnih stvari kada je reč o razvoju tehnologije je da pomaže naučnicima u raznim oblastima. Ovog puta je veštačka inteligencija pronašla novi lek, tačnije, grupa naučnika sa Univerziteta McMaster i MIT-ja otkrila je antibiotik sposoban da uništi smrtonosnu super-bakteriju korišćenjem AI sistema.

Super-bakterija o kojoj je reč je Acinetobacter baumannii, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstala među “kritične” pretnje u svojoj listi “prioritetnih patogena” – grupi bakterijskih familija koje predstavljaju “najveću pretnju” za ljudsko zdravlje.

Prema SZO, ove bakterije imaju urođene sposobnosti da pronalaze nove načine za otpornost na lečenje i mogu preneti genetski materijal koji omogućava drugim bakterijama da postanu otporne na lekove. A. baumannii predstavlja pretnju za bolnice, domove za stare i pacijente koji zahtevaju ventilatore i krvne katetere, kao i one koji imaju otvorene rane od operacija.

Bakterije mogu da žive duži vremenski period na površinama u okruženju, i često se mogu širiti preko kontaminiranih ruku. Pored infekcija krvi, A. baumannii može izazvati infekcije urinarnog trakta i pluća. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ove bakterije takođe mogu da “koloniziraju”, odnosno da žive u pacijentu bez izazivanja infekcija ili simptoma.

Veštačka inteligencija kao ključni faktor

Istraživanje objavljeno u četvrtak otkrilo je da su istraživači koristili veštačku inteligenciju da bi pretražili hiljade antibakterijskih molekula u pokušaju predviđanja novih strukturnih klasa. Kao rezultat ove pretrage, istraživači su bili u stanju da identifikuju novi antibakterijski spoj koji su nazvali abaucin.

Nakon što su obučili model veštačke inteligencije, koristili su ga da analiziraju 6.680 spojeva koje prethodno nisu susreli. Analiza je trajala sat i po i rezultirala je sa nekoliko stotina spojeva, od kojih je 240 zatim testirano u laboratoriji. Laboratorijsko testiranje konačno je otkrilo devet potencijalnih antibiotika, uključujući abaucin.

Naučnici su zatim testirali novi molekul protiv A. baumannii na miševima i otkrili su da molekul suzbija infekciju, piše CNN. “Ovaj rad potvrđuje prednosti mašinskog učenja u potrazi za novim antibioticima”, rekao je Džonatan Stouks, asistent profesora na Odeljenju za biomedicinu i biohemiju Univerziteta McMaster, koji je pomogao u vođenju studije.

“Koristeći veštačku inteligenciju, možemo brzo da istražimo ogromne oblasti hemijskog prostora, značajno povećavajući šanse za otkrivanje fundamentalno novih antibakterijskih molekula”, dodao je on.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi