Raste tražnja za PC računarima, ali desktop možda polako odumire

Kompanija Gartner, jedan od najvećih svetskih istraživača kretanja globalnom ICT tržištu objavila je predviđanja prema kojima će prodaja PC računara tokom 2010. godine biti veća za 14.3% u odnosu na prethodnu, kao i da će tokom 2011. godine kupcima širom sveta biti isporučeno 409 mil

Kompanija Gartner, jedan od najvećih svetskih istraživača kretanja globalnom ICT tržištu objavila je predviđanja prema kojima će prodaja PC računara tokom 2010. godine biti veća za 14.3% u odnosu na prethodnu, kao i da će tokom 2011. godine kupcima širom sveta biti isporučeno 409 miliona komada PC računara, što će značiti dodatni porast od 18.9 procenata. Ipak, situacija nije tako sjajna za klasične PC računare, jer se procenjuje da će se kupci sve ređe odlučivati da ih menjaju jer i stari poseduju više nego dovoljne performanse, ali da će rasti potražnja za “Tankim uređajima” (Thin Clients) na korporativnom tržištu, kao i Tablet PC računarima, posebno u razvijenim zemljama sveta.

Procene kažu da klasični desktop računari neće tako brzo iščeznuti, ali da bi predstavljanje alternativa niske potrošnje i “dovoljnih” performansi moglo značajno da smanji potražnju, posebno za potrebe klasičnog kućnog korišćenja. Primetan je trend da će se desktop računari budućnosti sve češće koristiti kao NAS uređaji, ili današnji superračunari koji se pokreću samo u specijalnim slučajevima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi