Adobe dodaje AI video alate u Premiere Pro i After Effects

Kompanija Adobe bi uskoro mogla promeniti način na koji obrađujemo video upotrebom alata koji koriste veštačku inteligenciju.

Adobe dodaje AI video alate u Premiere Pro i After Effects

Kako prenosi Reuters, Adobe je u ponedeljak najavio planove da u svoje Premiere Pro i After Effects programe inkorporira generativne AI alate. Prethodne nedelje, kompanija je najavila da će u maju Premiere Pro dobiti i video editovanje putem tekstualnog unosa koje pokreće veštačka inteligencija. Za generativne video efekte će biti zadužen Adobe Firefly, ranije najavljeni dodatak za generisanje slika, a koji je u ovom slučaju nadograđen video i audio generativnim mogućnostima.

Obavljanje određenih zadataka pri nelinearnoj video montaži i specijalnim efektima može zahtevati dosta manuelnog rada, a Adobe želi da taj proces ubrza i korinsnicima pruži asistenciju veštačke inteligencije. U demo videu nazvanom “Firefly for Video” koji je postavljen na Adobe blogu, kompanija je prikazala generisanje pozadinske muzike, zvučnih efekata, promene izgleda videa, kao i kreiranje vizuelnih efekata, prepoznavanje i podešavanje svetline lica aktera, kao i generisanje audio titlova iz videa, sve putem tekstualnih komandi.

U svom promotivnom blog postu, Adobe pominje razne funkcije koje bismo mogli očekivati od njihovih AI alata, među kojima su (pored prethodno pomenutih) i tekstualna kontrola podešavanja boja, animacija teksta i logotipa, automatsko kreiranje storyboard-a, kao i “kreativni kopiloti” koji bi za korisnika mogli kreirati vodiče kako bi mu pomogli u unapređenju veština obrade videa.

Ako vam neke od ovih mogućnosti zvuče poznato, razlog je to što smo slične stvari čuli i od developera Runway softvera još u septembru. Doduše, Runway još uvek nije isporučio ono što je prikazano u najavi, pa ni Adobe ne treba uzeti zdravo za gotovo dok proizvod ne bude dostupan.

U odvojenoj, ali srodnoj najavi protekle nedelje, Adobe je prikazao i primer integracije video obrade putem teksta za Premiere Pro, koja bi korisnicima omogućila automatsko sečenje i aranžiranje videa na osnovu detektovanog transkripta govora izvučenog iz video klipova. Adobe ovako opisuje ovu funkciju:

Premiere Pro je jedini profesionalni video softver koji će uključiti i tekstualnu obradu videa, donoseći revoluciju u način na koji kreatori pristupaju pravljenju sadržaja – prostim unosom teksta.

Funkcija koju pokreće Adobe Sensei automatski analizira i pravi transkripciju videa, kako bi montažeri, producenti i asistenti jednostavno mogli kopirati i aranžirati rečenice u željeni raspored, pri čemu video automatski prati promene na timeline-u. Transkript može biti i pretraživan za određene reči i fraze.

Adobe je inicijalno prikazao slične mogućnosti i u okviru Project Blink u oktobru, ali sada tvrdi da one potiču od Adobe Sensei frameworka. Nije jasno da li je u pitanju drugačiji brending ili potpuno novi projekat. Kompanija je najavila da bi Firefly for Video mogao biti dostupan “kasnije tokom godine”, a omogućeno je prijavljivanje kako biste bili u prilici da isprobate nove funkcije kada one postanu dostupne (trenutno su u zatvorenoj beta fazi). Adobe obećava da bi tekstualna obrada na Premiere Pro trebala stići u maju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi