AI u službi nauke: Veštačka inteligencija dekodira jezik svinja

Iako naizgled mali napredak, napravljen je prvi korak ka razumevanju životinjskih oglašavanja kroz, ni manje ni više, nego groktaj svinja

 
Nekada se čini da niko tačno ne zna u kojim nepredvidivim smerovima će nauka poći, pa nam tako novo otkrovenje dolazi u tesnoj sprezi sa mnogima omiljenim proteinskim dellišesom – svinjama. Iako je poznata činjenica da su svinje jedne od najinteligentnijih životinja na planeti, verujemo da su mnogi očekivali da ovakva nastojanja krenu od pokušaja da se jednom i zauvek dokuči misteriozno ponašanje mačaka.
No, šalu na stranu, kako piše The Guardian, posredstvom veštačke inteligencije najzad su napravljeni prvi ozbiljniji koraci u razumevanju životinjskog “govora”. Naime, naučnici sa više renomiranih svetskih univerziteta, a pod dirigentskom palicom dr. Elodi Brifer sa Univerziteta u Kopenhagenu, uspeli su da razviju prevodilac koji implementira veštačku inteligenciju u svrhu dekodiranja određenih tipova životinjskih oglašavanja, u ovom slučaju svinja.
Dugo razvijani prevodilac, koji svinjske groktaje, njuškanja, i ostale mnogima dobro poznate zvuke, uspeo je da ove vidove životinjske komunikacije uspešno pretvori u emocije koje nam daju uvid u psihičko stanje ovih životinja. Glavni cilj ovog proboja jeste da poljoprivrednicima da informaciju o stanju u kojem se njihove životinje nalaze, a kako bi se unapredio standard držanja životinja na farmama.
 
Pogledajte još: Meta predstavila najbrži AI superkompjuter na svetu
Doktorka Briefer je sa svojim timom uspela da programira neuralnu mrežu u svrhu učenja i prepoznavanja raznih tipova pozitivnih i negativnih osećanja iskazivanih širokim spektrom raznih tipova oglašavanja. Veštačku inteligenciju su koristili kako bi izanalizirali više od 7000 različitih zvukova od strane preko 400 životinja iz drugačijih okruženja, od farmi do eksperimentalnih postrojenja u kojima su svinje imale igračke, hranu, i prostor za istraživanje.
Pomnim istraživanjem naučnici su zaključili da je veliki broj skičanja i frktanja u višim registrima zvučnog spektra dolazilo iz oblasti u kojima su svinje bile u nepovoljnom okruženju, dok su u prijateljskim uslovima oglašavanja svinja bila kraća, dublja, i sa manjim varijacijama u audio registru.
Svakako nesvakidašnje istraživanje, ali jedno koje postavlja temelj za sva buduća istraživanja sličnog tipa, kao i jasan indikator svega onoga za šta će veštačka inteligencija biti sposobna, kao i onoga za šta već jeste sposobna.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi