Android 13 donosi tematske ikone, kontrolu jezika po aplikaciji

Google je objavio prvi developer preview za Android 13

 
U četvrtak, Google je objavio prvi developer preview za Android 13. “Developer preview” znači da je ovo izdanje prvenstveno namenjeno programerima i nije namenjeno svakodnevnoj upotrebi, ali je ovo ujedno i prvi pravi pogled na neke od novih funkcija u Androidu 13.Možda će najuočljivije, posebno za ljude koji vole da se igraju vizuelnim prikazima svog telefona, biti tematske ikone aplikacija. Do sada su samo Google-ove aplikacije dobijale dinamičku boju u zavisnosti od pozadine/teme koju ste koristili. Ali u Androidu 13, ovo će se proširiti na sve ikone. Da bi ovo funkcionisalo, programeri će morati malo da podese svoje ikone, tako da ne očekujte da će svaka ikona biti „tematična“ od samog početka. Google kaže da tematske ikone aplikacija u početku dolaze na Pixel uređaje, a da će kasnije biti predstavljene na uređajima drugih proizvođača.
 
themedicons.jpg
Još jedna sjajna nova funkcija je novi API koji će programerima omogućiti da postave poseban jezik u svojim aplikacijama. Ovo će biti korisno za višejezične korisnike, koji će moći da postave jedan jezik kao svoj glavni jezik telefona i da odrede drugi jezik u određenim aplikacijama.Što se tiče privatnosti, Google sada ima novi sistemski izbornik fotografija koji omogućava detaljnije kontrole privatnosti. Izgleda slično izborniku fotografija za deljenje fotografija sa nekim: moći ćete da izaberete fotografije i video zapise na svom telefonu koji će aplikaciji omogućiti pristup samo tim fotografijama i video zapisima.
 
android13.gif
Kada je Android 12 lansiran 2021. godine, stvari nisu bile tako sjajne na frontu stabilnosti. Za Android 13, Google kaže da planira da dostigne svoju prekretnicu stabilnosti platforme u junu 2022. godine, što bi programerima trebalo dati „nekoliko nedelja“ za testiranje pre nego što konačno izdanje izađe. Google Android 13 roadmap možete pogledati ovde. Iako gore navedene karakteristike svakako zvuče lepo, imajte na umu da konačna, dostupna svima verzija Androida 13 verovatno neće biti zvanično objavljena pre kasnog leta/jeseni 2022. Korisnici će imati priliku da isprobaju prvi Android 13 beta i pre toga, verovatno krajem marta ili početkom aprila, navodi Google u svom blog postu.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi