Android 3.0 već na jesen

Samo što se pojavio Android 2.2 (kodne oznake Froyo), već se počelo naširoko pričati o narednoj verziji. Interesantno je da bi naredna verzija Android operativnog sistema trebala da se pojavi već do kraja jeseni. Kodna oznaka nove verzije će biti Gingerbread, a očekuje se da će ona postaviti jasnu granicu između telefona više klase i ost

Samo što se pojavio Android 2.2 (kodne oznake Froyo), već se počelo naširoko pričati o narednoj verziji. Interesantno je da bi naredna verzija Android operativnog sistema trebala da se pojavi već do kraja jeseni. Kodna oznaka nove verzije će biti Gingerbread, a očekuje se da će ona postaviti jasnu granicu između telefona više klase i ostalih telefona, prevashodno kroz zahtevne specifikacije. Naime, u hardverske zahteve za Android 3.0 će spadati procesor na barem 1 GHz, minimum od 512 MB RAM memorije, kao i ekran dijagonale od barem 3,5 inča. To u praksi znači da će Android 3.0 postojati isključivo na telefonima visoke klase, dok će Android 2.1 i 2.2 biti smešteni u srednju i nižu klasu uređaja, zbog podrške za slabiji hardver. Novi Android bi trebao doneti i podršku za ekrane rezolucije 1280 x 760, što bi omogućilo i telefone sa ekranima ultra-visoke rezolucije, ali i unapređenu podršku za tablete i druge prenosne računare. Zanimljivo je da će Android 3.0 onemogućiti posebna grafička okruženja koja su proizvođači kao što su HTC ili Samsung “nadograđivali” preko postojećih OS-ova. Android 3.0 se očekuje sredinom oktobra.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi