CCleaner malwareom zarazio milione uređaja

Hakeri su iskoristili ranjivost u okviru kanala za preuzimanje softvera, što znači da svi koji su u skorije vreme instalirali CCleaner - instalirali su i malware.

CCleaner, poznata i popularna besplatna aplikacija za upravljanje sistemima, već mesec dana širi malware. Hakeri su iskoristili ranjivost u okviru kanala za preuzimanje softvera, što znači da svi koji su u skorije vreme instalirali CCleaner – instalirali su i malware. Ovaj napad je pogodio milione korisnika.Developer Piriform je uputio izvinjenje zbog nastalog problema, uz napomenu da bi korisnici sa CCleaner verzije 5.33.6162 i CCleaner Cloud verzije 1.07.3191 mogli biti zaraženi malwareom. Preporučuje se nadogradnja na poslednju verziju softvera koja ispravlja probleme.Malware se prvobitno vešto krio i izbegavao je detekciju. Potom je tražio priliku da pristupa uređajima kao admin, prikuplja informacije o sistemu i prosleđuje ih daljinskom serveru. Malware je takođe pokušavao da se konektuje na druge izvore i instalira dodatni malware.Izvor: NextPowerUp

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi