Chrome testira „slika u slici“ opciju, ne samo za video snimke

Nova Chrome Beta verzija 111 uključuje probnu funkciju kojom pretraživač menja korisničko iskustvo opcijom „slika u slici“.

Chrome testira „slika u slici“ opciju, ne samo za video snimke

Do sada je funkcija „slika u slici“ bila rezervisana isključivo za snimke, pa Google programeri rade na prikazivanju i drugih sadržaja u plutajućem prozoru koji ostaje iznad svih ostalih.

Opcija nosi naziv „Document Picture-in-Picture“ i postoji nekoliko načina kojima se može realizovati. Pojedine varijante su već u funkciji, poput video plejera. Reč je o prilagođenom korisničkom interfejsu koji podrazumeva prikaz dugmadi za lajk, vremenske linije ili titla.

Mini plutajući plejer omogućava korisniku da uživo prati snimke sagovornika na video konferenciji postavljenih u formi mreže sa nekoliko polja, ili stišavanje zvuka, odnosno javljanje tokom razgovora.

Programeri podeljeni oko funkcionalnosti opcije „slika u slici“

Na internetu postoje sajtovi koji zahvaljujući svojstvima pretraživača samostalno daju prikaz „slika u slici“, koji je koristan za pregled dnevnih zadataka. Google preporučuje prikazivanje liste izvođača na ovaj način tokom slušanja muzike.

Ukoliko sajtovi počnu da koriste opciju „slika u slici“ za prikaz dokumenata, bilo bi zanimljivo videti kako će ona raditi i na drugim pretraživačima sem Google Chrome. The Verge piše da su Firefox programeri zabrinuti zbog potencijalne opasnosti da opcija „slika u slici“ postane pogodna za iskačuće prozore i reklame, a još uvek nije poznato da li će Apple ubaciti ovu funkciju na iOS-u.

Analize razvoja Chrome pretraživača kažu da će funkcija „slika u slici“ biti u test fazi do objavljivanja Chrome 115, koji treba da stigne u junu ove godine.

Ukoliko želite da aktivirate ovu funkciju, u pišite u URL polje Chrome pretraživača ovaj tekst: chrome://flags/#document-picture-in-picture-api. Zatim omogućite njenu aktivaciju klikom na prvu opciju iz padajućeg menija, gde umesto „Default“ treba da odaberete „Enabled“.

Ono što je problematično je što ova funkcija mora da bude implementirana i na stranicama koje gledamo, a njih trenutno nema mnogo…

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi