Da li ste znali za tajni Microsoft post-Windows operativni sistem?

Priča o Microsoft Midoriju

Da li ste znali za tajni Microsoft post-Windows operativni sistem?

Microsoft Windows je daleko najpopularniji desktop PC operativni sistem na svetu, koji upravlja radom više od milijardu mašina svakodnevno. Možete raspravljati o tome koja je verzija najbolja, iako je malo rasprave o tome koja je najgora (Windows ME). Bez obzira na uspone i padove, ne može se poreći uticaj koji je Windows imao od svog nastanka 1985. godine. Od tada smo videli da se platforma kratko koristila na mobilnim uređajima, pokrenula je novi talas ručnih gejming računara, pa čak i napustila svoje pravilo numeracije, preskačući Windows 9.

Međutim, 2008. godine, Microsoft je skoro uradio nešto nezamislivo. Kompanija je započela rad na potpuno novom operativnom sistemu, iznova napravljenom od samih osnova, koji bi u potpunosti zamenio Windows: “Midori.”

Midori: Post-Windows operativni sistem

Dolazak interneta izazvao je seizmički potres među softverskim kućama koje su se bavile programiranjem  a Microsoft nije bio izuzetak. Iako je njihova Windows platforma uveliko osvojila svet računara i bila pouzdan standard, internet je otvorio nove mogućnosti za kompaniju i ona je želela operativni sistem koji bi mogao u potpunosti iskoristiti ovu zlatnu eru računarske tehnologije.

Za Microsoft, to bi značilo potpuni početak od nule i dizajniranje zaista modernog operativnog sistema. Kompanija je, predviđajući kraj Windows ere, pokrenula ambiciozni istraživački projekat nazvan Midori kako bi popunila prazninu koja bi nastala posle Windowsa.

Midori je bio usredsređen na internet i želeo je da razdvoji softver od hardvera postajući prvi cloud-bazirani Microsoft operativni sistem. Projekat je bio toliko ambiciozan da je čak rezultirao novim programskim jezikom nazvanim M# (“M šarp”) — proširenjem C# i Sing#, koje je unapređivalo performanse i sigurnost.

Midori je čak prebačen iz istraživačkog koncepta u Microsoftovu Unified Operating System grupu za dalji razvoj 2013. godine. Međutim, Midori nikada nije postao mnogo više od toga i projekat je konačno ukinut 2015. godine, pri čemu je Microsoft tvrdio da će mnoge stvari naučene tokom razvoja Midorija, biti iskorišćene u budućim projektima.

Šta je moglo biti

Midori je bio izuzetno ambiciozan projekat za to vreme. Microsoft je dao zadatak svojim programerima da napišu operativni sistem koji se gotovo ni u jednom trenutku ne oslanja na prethodnu, često komplikovanu, arhitekturu Windowsa, a da istovremeno zadrži funkcionalnost i kompatibilnost sa Windows softverom.

To je značilo dizajniranje potpuno nove softverske strukture, uključujući servise, kompajlere, osnovne aplikacije i potpuno novi web pregledač. Možda još impresivnije, želeo je da odvoji Windows iskustvo od hard diskova i postavi cloud u prvi plan personalnog računarstva.

To bi u to vreme bio ogroman skok za Microsoft, koji je ponekad imao etiketu sporog diva zbog svoje predvidljivosti i prividnog nedostatka ambicija u unapređenju svog Windows operativnog sistema.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Iako sada znamo više o Midoriju, to je uglavnom zahvaljujući naporima člana projekta iz tog vremena, Džoa Dafija (sada osnivača i izvršnog direktora kompanije Pulumi), koji je detaljno opisao mnogo toga o Midori projektu na svom ličnom blogu, nakon što je projekat otkazan.

Međutim, serija video snimaka podeljenih na društvenoj mreži X od strane poznatog Microsoftovog „leakera“ WalkingCat-a, otkrila je još više detalja i dodatni uvid u Midori projekat, od kojih je mnoge prikazao Džo Dafi.

Uprkos tome što Midori nikada nije ugledao svetlost dana, gotovo je sigurno da su njegove ambicije vezane za cloud računarstvo i sigurnost našle put do drugih Microsoftovih projekata, kao što su Azure ili OneDrive.

Za doglednu budućnost, Windows ostaje jedini izbor kompanije Microsoft za buduće planove u vezi operativnih sistema, a sa skorim završetkom podrške za Windows 10, sledeće veliko izdanje operativnog sistema moglo bi doći u obliku Windows 12 verzije. Međutim, kada je reč o detaljima o predstojećoj Windows 12 verziji, Microsoft se drži stare taktike kao i sa Midorijem, te ostaje potpuno zatvoren, piše LaptopMag.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi