Google donosi novu generaciju animiranih emodžija na Android

Google već neko vreme radi na novoj generaciji emodžija koji bi trebali da se nađu na Android telefonima do kraja ove ili početkom naredne godine.

Zahvaljujući Google Noto Emoji projektu otvorenog koda koji ima hiljade Unicode emodži specifikacija, ovi emotikoni su javno dostupni, a Google će obogatiti dosadašnju Unicode ponudu sa novim setom od 31 za ukupno 6.664 emodžija.
Emodzi1.jpg
Jedna od najvećih promena je podrška za animacije, a na ovoj adresi možete pogledati (i preuzeti) sve dostupne animirane emodžije i početi da ih koristite još danas, piše Google na svom zvaničnom blogu.
Emodzi.gif
Google takođe prelazi na novi format fonta pod nazivom COLRv1. Ovo su vektorske slike tako da su font fajlovi manji (npr. Twitter „Twemoji“ skup ikona je smanjen sa 9 MB na 1,85 MB). Kako su u pitanju vektori, to znači da slike ostaju oštre čak i kada se povećaju.
COLRv1 emodžiji mogu da koriste gradijente, a boje su prilagodljive za animacije, dok je njihovo menjanje trenutno moguće samo pomoću aplikacije ili pretraživača. Ovo je jednostavan način za aplikacije da unesu neke boje brenda u emodžije i može se koristiti za, recimo, brze i jednostavne emodžije u noćnom režimu. Na primer ovako:
Emodzi3.jpg
Emodzi4.jpg
Ograničenje
Jedno važno ograničenje trenutne tehnologije je da ne možete da pošaljete emodži sa prilagođenim bojama. Kao prelazno rešenje možete da koristite funkciju Emoji Kitchen Gboard tastature i kreirate prilagođene emodžije koje možete da pošaljete umesto njih.
Emodzi2.gif

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi