Google razvija AI alat za pravljenje muzike

Veštačka inteligencija je najnoviji tehnološki trend, a Google je odlučio da napravi svoj AI alat i da svoju inovaciju primeni u muzici.

Google razvija AI alat za pravljenje muzike

Kompanija uveliko priprema AI alat koji kreira originalne numere na osnovu tekstualnih i zvučnih komandi. Korisnici će moći da kucaju sve specifične upite vezane za žanrove stvarajući pesme na osnovu melodije koju pevuše ili jednostavno zvižde. Softver će uskoro postati dostupan pod nazivom MusicLM.

Kakvu muziku pravi AI alat MusicLM?

Informacija o muzičkom botu procurila je iz istraživačkog rada Univerziteta Kornel objavljenog 26. januara. MusicLM opisan je kao „model za stvaranje originalne muzike na 24 kiloherca koja ostaje konzistentna tokom nekoliko minuta“. Iz rada se može saznati da je alat veoma koristan u kreiranju muzičkih tema za video igre. Reč je o melodijama brzog ritma sa privlačnim rifom električne gitare. Ova muzika je upečatljiva, ostaje u sećanju, a numeru krase i neuobičajeni zvuci poput udaraca činele ili bubnjeva.

Alat ima pruža mogućnost korišćenja dodatnih upita kojim se uređuju vremenski intervali i izgrađuje struktura pesme. Čitava kolekcija zvukova je na raspolaganju korisniku, a moguće je postaviti i dodatne upite. Odgovori bota zasnovani su na izvorima iz umetničkih arhiva.

Primeri numera generisanih veštačkom inteligencijom već su objavljeni na GitHub repozitorijumu kompanije Google. Reč je o skupu od 5.500 parova podataka u formi muzika-tekst pod nazivom MusicCaps, prenosi Mashable.

Google je prethodno odložio lansiranje chat bota, a sada vidimo da je MusicLM adut kompanije u žestokoj borbi između velikih kompanijama na polju razvoja AI alata.

Veštačka inteligencija ponovo naljutila umetnike

Kreiranje ovakvog AI bota izazvaće nove polemike o delovanju veštačke inteligencije na umetničko stvaralaštvo, krađi intelektualne svojine i kršenju autorskih prava. Pojedina udruženja umetnika i pojedinci već su pokrenuli tužbe protiv kompanija koje razvijaju AI programe, jer zahvaljujući veštačkoj inteligenciji svake sekunde nastaju stotine dela bez odobrenja, za koje umetnici kažu da su plagijat.

Iako pitanja vezana za licenciranje AI muzike nisu rešena, Erik Sanraj iz Asocijacije muzičkih izdavača SAD kaže „da postoji dovoljno tragova originalnih zvukova u kompozicijama nastalim zahvaljujući veštačkoj inteligenciji“. To je dovoljan dokaz da se korišćenjem AI alata krše prava na reprodukciju. Zbog toga bi autori koji koriste veštačku inteligenciju trebalo da traže odobrenje, kao i svi drugi muzičari koji upotrebljavaju delove pojedinih kompozicija ili cele numere, prenosi Engadget.

U međuvremenu je AI zauzela svoje mesto u muzičkoj industriji. Autori Holi Herdon i Arka već su upotrebili algoritme tokom stvaranja svojih pesama.

Teško je dati prognozu kada bi MusicLM trebalo da stupi na muzičku scenu, ali razvoj zbivanja pokazuje da će veštačka inteligencija u budućnosti imati veću ulogu u studijima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi