Google ugasio servere u Londonu zbog toplotnog talasa

Izgleda da se serveri kompanije Google ne nose baš najbolje sa aktuelnim toplotnim talasom.

Nije samo vama i nama vrućina, vruće je i serverima kompanije Google. Naime, kako navodi TechRadar, ova kompanije bila je primorana da privremeno onemogući rad nekoliko servera u Londonu kako bi se sprečili potencijalni kvarovi izazvani nekarakteristično visokim temperaturama, čak i za ovo doba godine.
Šta se tačno dogodilo?
Kombinacija ekstremnih vrućina zabeleženih tokom meseca jula u Londonu, kao i otkazivanje dela rashladnog sistema na “europe-west2-a” serverima primorali su inženjere kompanije Google da donesu odluku o prinudnom isključivanju celokupne serverske grane sa ciljem sprečavanja oštećenja serverskog prostora i podataka pohranjenih na njima.
Sveukupno trajanje isključenja i neophodnih popravki iznosilo je 18 sati i 23 minuta i veoma je zabrinjavajuće. Zbog čega? Zbog činjenica da je, do sada, Google tvrdio kako su njihovi serveri sposobno da pretrpe “pad jedne serverske zone”, što u ovom trenutku nije bio slučaj jer su problemi sa jednom zonom doveli do neophodnosti isključivanja celokupnog sistema.
Ovom prilikom, svi oni koji su koristili GSC (Google Search Console Tools) i BigQuery nisu bili u mogućnosti da pristupe ovim servisima tokom celokupnog trajanja popravki, što je moglo da ih onemogući u obavljanju posla. Pored ovih, korisnici nisu mogli da pristupe ni Google Compute Engine, Persistent Disk i Google Cloud Storage servisima.
heat_serverroom.jpg
Hoće li se ovo događati u budućnosti?
Globalno zagrevanje doneće samo sve više i više temperature i to je neminovnost, pa će sa te strane situacije poput ovih biti sve češće. Međutim, Google uverava korisnike kako će unaprediti svoje sisteme i sprečiti ovakve događaje u budućnosti.
Za početak, Google će otpočeti testiranje naprednih načina za smanjivanje toplotnog opterećenja u izolovanim zonama unutar jednog centra za pohranjivanje podataka kako bi se izbeglo isključivanje celokupnog postrojenja na način na koji su to morali da urade sa “europe-west2-a”. Pored toga, Google će nastaviti da istražuje i razvija nove metode za automatsko sprečavanje dostizanja neodržive serverske temperature i organizovati detaljnija redovna ispitivanja sistema.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi