Google usluga praćenja dark web-a uskoro će biti besplatna za sve

Trenutno je izveštaj sa dark web-a ekskluzivan za pretplatnike Google One usluge, ali uskoro će biti dostupan svim korisnicima Google naloga

Google usluga praćenja dark web-a uskoro će biti besplatna za sve

Ako ste pretplatnik Google One usluge, verovatno imate i pristup funkciji “Izveštaj sa dark web-a” koja skenira dark web u potrazi za ličnim podacima poput email adrese, adrese stanovanja, broja socijalnog osiguranja, broja telefona i datuma rođenja. Ako Google tokom skeniranja pronađe bilo koji od ovih podataka, dobićete obaveštenje sa savetom o tome šta dalje da preduzmete.

Ovo je slično funkciji koju Google nudi svima i koja vas obaveštava ako se vaši lični podaci pojave u rezultatima pretrage. Međutim, verzija za Google One ide mnogo dublje. Trenutno je izveštaj sa dark web-a ekskluzivan za pretplatnike Google One usluge, ali uskoro će biti dostupan svim korisnicima Google naloga.

Kako je primetio 9to5Google, nedavni baner u aplikaciji Google One najavio je da će funkcija izveštaja sa dark web-a biti uklonjena krajem jula, nakon što je prošlog meseca ukinuta plaćena VPN usluga jer se Google fokusirao na integraciju nativne VPN funkcionalnosti u svoje najnovije Pixel 7, Pixel Fold i Pixel 8 pametne telefone, zajedno sa VPN-ovima iz Google Fi mobilnih planova.

Praćenje dark web-a uskoro će biti dostupno svim korisnicima

Dalje, stranica za podršku otkriva da će alat biti integrisan u odeljak “Rezultati o vama” u Google aplikaciji. Ova promena znači da će praćenje dark web-a uskoro biti dostupno svim korisnicima Google naloga.

Funkcija “Rezultati o vama” će vas obavestiti ako se vaši lični podaci, poput imena, adrese ili broja telefona, pojave u rezultatima pretrage. Iako Google nastoji da pomogne u uklanjanju ličnih podataka iz rezultata pretrage, ne može ih direktno izbrisati sa web stranica trećih strana.

Stranica za podršku takođe potvrđuje da kada alat za praćenje dark web-a bude integrisan u odeljak “Rezultati o vama” kasnije ovog meseca, članstvo u Google One više neće biti potrebno. Korisnici će moći da pristupe ovim izveštajima bez preuzimanja aplikacije ili zasebnog prijavljivanja. Trenutno je ova funkcija dostupna u 46 zemalja.

Dok Google smanjuje svoje plaćene usluge, lepo je videti da nije zaboravio na sigurnost korisnika. Uključivanjem izveštaja sa dark web-a u odeljak “Rezultati o vama”, Google podiže nivo zaštite podataka. A ako vam to ne odgovara, nema problema, možete se lako isključiti brisanjem svog profila za praćenje u nadzornoj tabli izveštaja sa dark web-a.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi