Google zvanično upozorava, skoro 40 miliona korisnika Chrome ad blokera biće onemogućeno da ga koristi

uBlock Origin ad bloker sa skoro 40 miliona preuzimanja prestaje s podrškom zbog prelaska Google CHrome-a na sigurniju Manifest V3 arhitekturu, korisnici moraju pronaći alternative.

Google zvanično upozorava, skoro 40 miliona korisnika Chrome ad blokera biće onemogućeno da ga koristi

Kako bi blokirali iskačuće reklame koje se pojavljuju prilikom pretraživanja interneta, mnogi od nasi instaliraju „ad blokere“. Međutim, uBlock Origin, popularni ad bloker sa skoro 40 miliona preuzimanja uskoro će biti onemogućen za rad, a tim povodom Google je nedavno izdao upozorenje da će uskoro prestati da pruža podršku.

Trenutno, na stranici za preuzimanje uBlock Origin-a u Chrome online prodavnici, jasno je istaknuto upozorenje: „Ovaj dodatak ne prati najbolje praksu za Chrome ekstenzije, te će sistem verovatno prestati da ga podržava u bliskoj budućnosti“, što znači da stari i novi korisnici moraju pronaći alternativu.

Razlog zbog kog se uBlock Origin praktično zabranjuje je taj što će Google eliminisati podršku za Manifest V2 ekstenzije i preći na Manifest V3 sa sigurnijom arhitekturom. Ako korisnici i dalje budu koristili uBlock Origin, ne samo da će se suočiti sa bezbednosnim rizicima, već bi mogli biti izloženi i napadima od strane intruzivnih reklama. Naravno, uBlock Origin nije izolovan slučaj. Prema pisanju WindowsCentral-a, svaki sličan softver koji koristi ekstenzije sa Manifest V2 arhitekturom će dobiti isto upozorenje.

Ako ste fan uBlock Origin-a, možda ćete morati da razmislite o prelasku na neki drugi ad bloker ili da se oslonite na uBlock Origin Lite, koji je proizveo isti tim. Ova pojednostavljena verzija bazirana je na Manifest V3, i neće imati problema sa obustavom Google podrške.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi