Hakeri ukrali podatke o milijardu kineskih državljana

Serija hakerskih napada se nastavlja, a poslednja žrtva u nizu je policijska baza podataka u Šangaju.

Hakerski napadi na sve strane. Zvuči senzacionalistički, pa čak i pomalo nerealno, ali upravo to je realnosti. Samo nekoliko dana nakon što je hakerska grupa Ransom House upala u sistem kompanije AMD zbog loših lozinki njihovih zaposlenih (123456, stvarno), nedavno je hakovana i policijska uprava kineskog grada Šangaja i tom prilikom je ukradena ogromna količina podataka, piše Bloomberg.
Detalji o napadu
Za sada još uvek neimenovana hakerska grupacija (u pitanju može biti i pojedinac, ali u to sumnjamo) je pre nekoliko dana izvršila napad na bazu podataka policijske uprave u gradu Šangaju. U ovom trenutku ne postoje jasne informacije o tome kako su hakeri uspeli da uspešno upadnu u ovu bazu podataka. Nezvanični navodi sugerišu kako je napad izvršen upadom u kompaniju pod imenom Aliyun koja se specijalizuje za “cloud computing” i na čijim se serverima navodno ova baza podataka nalazila.
Šta je sve ukradeno?
Prema trenutno dostupnim informacijama ukradeni su poverljivi podaci o više od milijardu kineskih stanovnika. U ovom trenutku to je 23 terabajta podataka koje ova hakerska grupa pokušava da proda za 10 Bitcoin novčića, što je trenutno oko 200.000 dolara. Kao primer istinitosti svoje tvrdnje prvobitno su priloženi podaci o 250.000 građana, dok su se sada pojavile dodatne informacije o još 500.000 građana.
kanchanara4KJJezDyo3Munsplash.jpg
Koji podaci su u pitanju? U bazi se nalazi sve: od ličnih podataka poput adrese, mesta rođenja, jedinstvenog identifikacionog broja do broja mobilnog telefona. Zanimljivo je kako se u ovim podacima nalaze i informacije o krivičnim gonjenjima vezanim za kineske državljane i to od 1995. godine.
Cenzura
A kako bi drugačije kineska vlada reagovala na jedan ovakav problem ako ne cenzurisanjem? Naime, na kineskim društvenim mrežama Weibo i WeChat zabranjeni su i cenzurisani postovi vezani za ovu temu, kao i svi oni sa rečima koje označavaju upad u bazu podataka. Priča je svejedno dospela u javnost, a u još uvek nema informacija o zvaničnom odgovoru vlade Kine na ovaj događaj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi