ICANN kaže da bi vaša kućna mreža uskoro bi mogla dobiti novo i jednostavnije ime

Predložena promena ICANN organizacije mogla bi značiti da više nećete morati kucati 192.168.x.x kako biste pristupili svom ruteru

ICANN kaže da bi vaša kućna mreža uskoro bi mogla dobiti novo i jednostavnije ime

ICANN, krovna internet organizacija za dodeljivanje imena i brojeva, predlaže promenu koja bi mogla pojednostaviti način pristupa vašoj kućnoj, unutrašnjoj mreži. Ovo znači da biste umesto upotrebe adrese 192.168.x.x za konfigurisanje rutera, samo trebali da ukucate .internal.

Kako je naglašeno u članku The Register, Odbor za sigurnost i stabilnost ICANN-a (SSAC) prvi put je prepoznao potrebu da rezerviše top-level domen za privatne mreže 2020. godine, ali ne nužno kako bi olakšao povezivanje s ruterom.

ICANN je birao između 35 domena

SSAC želi da novi .internal domen spreči sukobe privatnih šema imenovanja domena s drugim mrežama. Trenutno, SSAC tvrdi da “neformalna upotreba top-level domena”, kao što je domen .dlink koji koristi kompanija za mrežnu opremu D-Link, “ima potencijal za sukob sa root zonom ili drugim određenim svrhama.”

ICANN je prvobitno razmatrao ukupno 35 različitih stringova, ali je na kraju suzio izbor: “.internal” ili “.private”. Organizacija se na kraju odlučila za .internal, jer je utvrdila da .private “može nositi nenamernu sugestiju privatnosti u većoj meri.

Još uvek nije tačno poznato kako će se strukturirati domen .internal kako biste konfigurisali svoj ruter ili druge uređaje na kućnoj mreži, ali više detalja bi trebalo biti poznato u narednim nedeljama.

Za sada još uvek možete da pristupite svom ruteru putem adrese 192.168.x.x. ICANN prikuplja javne komentare i uskoro će odlučiti kako će dalje postupiti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi