ICQ, pionir Instant Messaging-a, nakon skoro 30 godina odlazi u penziju

Jedan od pionira digitalne komunikacije, ICQ, napokon zatvara svoja vrata nakon skoro tri decenije, čime se završava jedna era

ICQ, pionir Instant Messaging-a, nakon skoro 30 godina odlazi u penziju

U svetu tehnologije, gde se inovacije i trendovi menjaju munjevitom brzinom, retko koji softver uspe da izdrži test vremena. Jedan od pionira digitalne komunikacije, ICQ, definitivno zatvara svoja vrata 26. juna, nakon skoro tri decenije od početka rada. Ova vest donosi talas nostalgije i sećanja na dane kada je internet bio u svojim povojima, a online komunikacija dobijala svoje prve oblike.

Uspon i Popularnost ICQ

ICQ (akronim za “I Seek You”) lansiran je 1996. godine od strane izraelske kompanije Mirabilis. Bio je to prvi instant messaging (IM) program koji je omogućio korisnicima da se povežu preko interneta i komuniciraju u realnom vremenu. Upravo je on postavio temelje za sve buduće IM platforme, uvodeći funkcije poput liste kontakata, statusa dostupnosti, i instant poruka – koncepti koji su danas standard u aplikacijama za razmenu poruka.

Kroz kasne 90-e i rane 2000-e, ICQ je brzo stekao ogromnu popularnost širom sveta. Milioni korisnika su svakodnevno koristili ovu platformu za povezivanje sa prijateljima i porodicom. Zvuk karakterističnog “uh-oh” obaveštenja postao je prepoznatljiv simbol nove ere digitalne komunikacije. AOL (America Online) prepoznao je njegov potencijal i kupio ga 1998. godine za 287 miliona dolara, čime je dodatno proširio njegovu korisničku bazu.

Zastoj i Pad

Uprkos ranoj dominaciji, ICQ se suočio sa sve većom konkurencijom kako su nove tehnologije i platforme ulazile na tržište. Uspon MSN Messengera, Yahoo Messengera, i kasnije Skypea, Facebook Messengera, WhatsAppa i drugih, značajno su ga potisnuli.

Iako su vlasnici, uključujući rusku kompaniju Mail.ru Group koja ga je kupila 2010. godine, pokušavali da modernizuju i ožive platformu, ICQ je polako gubio korak sa vremenom.

Kraj Jedne Ere

Odluka o gašenju ICQ-a nije došla iznenada. Poslednjih godina, aktivni korisnici su se značajno smanjili, a platforma je prešla u digitalnu senku. Ipak, za mnoge on ostaje simbol početaka interneta i digitalne komunikacije. Ova vest izaziva osećaj nostalgije među starijim korisnicima koji se sećaju svojih prvih online razgovora upravo preko ICQ-a.

Nasleđe ICQ-a

Iako ICQ više neće biti dostupan, njegov uticaj na svet tehnologije je neosporan. Mnoge funkcije koje je uveo postale su standard u modernim aplikacijama za razmenu poruka. Njegov pionirski duh inspirisao je generacije programera i tehnoloških entuzijasta da nastave razvijanje novih načina komunikacije.

Njegovo gašenje označava kraj jedne ere u digitalnoj komunikaciji. Iako će mnogima nedostajati, nasleđe koje je ostavio iza sebe živeće kroz brojne moderne platforme koje danas koristimo. ICQ nije samo program – on je deo internet istorije i sećanje na vreme kada je svaki “uh-oh” zvuk nosio sa sobom uzbuđenje novog digitalnog sveta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi