Mercedes dodaje ChatGPT glasovne komande u automobile

Nemački proizvođač automobila Mercedes dodaje ChatGPT glasovne komande u kola kako bi vozačima omogućio dodatnu funkcionalnost. Beta testiranje kreće u SAD

Mercedes dodaje ChatGPT glasovne komande u automobile

Kompanija Mercedes-Benz danas počinje da testira nove ChatGPT glasovne komande u automobilima, koje funkcionišu na principu OpenAI veštačke inteligencije, piše na zvaničnom sajtu.

Testiranje će trajati tri meseca, a biće ograničeno na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Vozači koji budu hteli da se pridruže testiranju, treba da „kažu“ svojim automobilima koji već imaju glasovnog asistenta da žele da učestvuju.

ChatGPT glasovne komande u automobile dolaze preko funkcije Microsoft Azure OpenAI usluge koja je lansirana za poslovne potrebe u martu ove godine kao saradnja dve kompanije. Ta funkcija je dodatak popularnom četbotu, a Mercedes već ima svoju vrstu glasovnog asistenta „Hej Mercedes“ koja je lansirana 2018. u automobilima A klase.

ChatGPT glasovne komande treba da unaprede asistenta

Unapređeni glasovni asistent omogućiće vozačima da odgovori koje daje automobilska veštačka inteligencija budu više intuitivniji. Komande bi išle kroz automobil, tako da bi vozači na taj način direktno „razgovarali“ sa svojim kolima.

Asistent vozačima daje mogućnost da menjaju temperaturu u kolima, puštaju muziku i koriste navigaciju, ali te komande trenutno funkcionišu samo kada se vozači nalaze u vozilu.

Ipak, nisu svi oduševljeni razvojem veštačke inteligencije pa se i zbog uvođenja nove funkcije u Mercedes vozila javila zabrinutost zbog bezbednosti novog alata. Kompanija sa tim u skladu ističe da je zaštita podataka glavni prioritet, dok ujedno prati potencijalne rizike i načine za poboljšanje sistema. ChatGPT radiće u okviru kontrolisanog cloud servisa, izjavili su predstavnici kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi