Microsoft okrivljuje EU za globalni IT prekid zbog bezbednosnog ažuriranja CrowdStrike-a

Microsoft tvrdi da je dogovor sa Evropskom unijom iz 2009. godine kriv za veliki globalni IT prekid koji je uticao na 8,5 miliona računara

Microsoft okrivljuje EU za globalni IT prekid zbog bezbednosnog ažuriranja CrowdStrike-a

Microsoft tvrdi da je Evropska unija kriva za najveći IT prekid u svetu, koji se dogodio u petak, nakon greške u bezbednosnom ažuriranju.

Dogovor iz 2009. godine, na kojem je insistirala Evropska komisija, značio je da Microsoft nije mogao da napravi bezbednosne izmene koje bi blokirale ažuriranje kompanije za sajber bezbednost CrowdStrike, koje je izazvalo kvar na oko 8,5 miliona računara, rekao je tehnološki gigant u komentarima za novine Wall Street Journal.

Hiljade letova su bili odloženi ili otkazani, ostavljajući putnike zaglavljene na aerodromima širom sveta, Nacionalna zdravstvena služba u Velikoj Britaniji je bila pogođena, a beskontaktna plaćanja nisu radila.

Problem je izazvalo neispravno ažuriranje za CrowdStrike-ov Falcon sistem koji je dizajniran da spreči sajber napade. On ima privilegovan pristup ključnom delu operativnog sistema poznatom kao Windows kernel.

Microsoft upozorava da se EU insistiranje vratilo kao bumerang

Microsoft ima Windows Defender, svoju internu alternativu CrowdStrike-u, ali zbog sporazuma iz 2009. godine, sklopljenog da bi se izbegla evropska antimonopolska istraga, dozvolio je da više pružaoca bezbednosnih usluga instalira softver na nivou kernela.

Evropska komisija optužuje Microsoft još od ranih 2000-ih da ima nefer prednost nad drugim kompanijama zbog svog popularnog Windows softvera.

Microsoftov glavni konkurent, Apple, 2020. godine blokirao je pristup kernelu na svojim Mac računarima, tvrdeći da će to poboljšati sigurnost i pouzdanost.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Govoreći za Wall Street Journal, portparol Microsoft-a rekao je da kompanija nije mogla da napravi sličnu promenu zbog sporazuma sa EU.

Oko 8,5 miliona Windows uređaja bilo je pogođeno prekidom, potvrdio je Microsoft, navodeći da je to manje od 1% svih računara koji koriste softver. Međutim, rekao je, bilo je velikih posledica jer CrowdStrike mahom koriste velike kompanije.

CrowdStrike je rekao da je “značajan broj” pogođenih računara ponovo na mreži i izvinio se za ono što se dogodilo.

Evropa trenutno pokušava da natera Apple, u skladu sa svojim novim Zakonom o digitalnim tržištima, da omogući pristup iPhone uređajima kako bi se omogućilo korišćenje alternativnih prodavnica aplikacija i internet pregledača, prenosi euronews.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. alfaunits

    BS :) Vec je toliko stvari bilo dostupno javno sto moze da obori sistem, da nista posebno nisu nama otvorili - bug se cak desio u kodu koji nije AV directly. Ili neko pokusava da spremi sire mase za jos veca zakljucavanja samo :)

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi