Microsoft savetuje gejmere kako da unaprede Windows 11 performanse

Dopustite da Windows 11 bude manje bezbedan, ali zauzvrat ostvarite bolji FPS...

Microsoft je nedavno savetovao gejmere koji žele da poboljšaju Windows 11 performanse u “AAA” igrama da deaktiviraju dve bezbednosne funkcije, ali ih istovremeno upozorava na veću ranjivost operativnog sistema.
Softverski gigant savetuje igrače da deaktiviraju dve funkcije — platformu virtuelnih mašina (VMP) i integritet koda zaštićenog hipervizorom (HVCI) — pri tome napominjući da to učine privremeno (najverovatnije tokom igranja), ali ih upozorava da će sistem biti ranjiviji na napade. Ove dve funkcije su  po “default-u” aktivne, ali Microsoft objašnjava zašto je korisno da ih privremeno deaktivirate u okviru Windovs 11 OS-a. 
Microsoft želi da svi korisnici shvate kako daje sve od sebe da „zaštiti više od milijardu korisnika Windows-a“. Prvo, navodi da HVCI, takođe poznat kao Memory Integrity funkcija, sprečava ubacivanje štetnog koda u sistem dok drajvere održava aktivnim i ažuriranim. Kompanija takođe objašnjava da se VMP koristi za servise kao što su virtuelne mašine, čija je upotreba porasla u poslednjih nekoliko godina.
Microsoft je svestan da pojedini korisnici daju prednost igrama i da su im važnije od obavljanja posla na računaru pa su u tom smislu spremni na određeni sigurnosni rizik, a sve u cilju poboljšanja iskustva koje donose bolje gejming performanse. Ipak, Microsoft pokazuje i određenu dozu zabrinutosti u čitavom tom procesu.
Za korisnike koji su zainteresovani da na taj način poboljšaju performanse u Windovs 11 operativnom sistemu,  Microsoft objašnjava kako da isključite proveru integriteta memorije u Windows 11 OS-u, kome se lako pristupa od izlaska najnovijeg Windows Security ažuriranja
 Disable_Win11_memory_integrity.jpg
Isključivanje VMP-a je malo drugačije drugačije, jer vas vodi u odeljak „Windows funkcije“ i zahteva da na taj način deaktivirate ovaj protokol.
Windows11_Disable_VMP.jpg
Microsoft još uvek nije saopštio koliko je stvarni nivo poboljšanja performansi koji će igrači dobiti od ovakvih podešavanja. Međutim, prilikom pregledanja Microsoft Flight Simulator foruma, korisnik “hobanagerik” je dao snimke ekrana testova sa isključenim HVCI i nekim dodatnim podešavanjima. Korisnik je počeo sa 36,5 fps-a, ali je potom deaktivirao HVCI što je dovelo do povećanja performansi manje od jednog kadra u sekundi. Daljim postupkom, prema datom uputstvu za testiranje, sistem je tek neznatno ubrzao i uspeo da ostvari 38 fps-a.
Na forumima za sada nema drugih rezultata. Ako ste u međuvremenu testirali ovu opciju, podelite iskustva i dobijene rezultate sa nama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi