Mozilla Firefox je sada dostupan u Microsoft Store-u za Windows 11 i 10

Ovo daje Firefox-u novi način preuzimanja pretraživača, što je potencijalno lakše nego otvaranje drugog pretraživača

 
Mozilla je objavila da je Firefox pretraživač sada dostupan za preuzimanje u Microsoft Store-u za Windows 11 i Windows 10. Ovo daje Firefox-u novi način preuzimanja pretraživača, što je potencijalno lakše nego otvaranje drugog pretraživača i pronalaženje prave veb stranice.
Ovo je velika vest i iz razloga jer je Firefox jedan od prvih pretraživača koji je iskoristio prednosti Microsoftovih novih smernica za prodavnicu. Godinama je Microsoft dozvoljavao programerima da objavljuju samo pregledače koji koriste EdgeHTML, isti mehanizam koji je koristio stari Edge pretraživač, prenose XDA-developers. Ovo je imalo još manje smisla kada je sam Edge prešao na Chromium motor, ali sa novim Microsoft Store-om, bilo koja vrsta pretraživača i aplikacija može da se objavi.
Firefox nije prvi poznati pretraživač koji se pojavljuje u Microsoft Store-u, jer je Opera trenutno tamo već od ranije dostupna. Međutim, on je prvi sa sopstvenim Gecko enginom, dok većina drugih pretraživača koristi Chromium. To uključuje i Microsoftov sopstveni Edge pretraživač, tako da se Firefox predstavlja kao prava alternativa za korisnike koji žele da se stvari rade malo drugačije.
 
Pogledajte još: Mozilla je objavila Firefox 93, sa podrškom za AVIF format fotografija
Microsoft je znatno otežao prebacivanje podrazumevanih pretraživača na novi operativni sistem, Mozilla je reverzno konstruisala Microsoft-ov pristup i omogućila da se Firefox postavi kao podrazumevani pretraživač jednim klikom. Sada je preuzimanje Firefoxa takođe lakše i ne morate ni jednom da otvarate Edge pre nego što preuzmete alternativni pregledač.
Što se tiče toga zašto biste trebali razmotriti Firefox, Mozilla tim ističe sigurnosne funkcije kao što su potpuna zaštita od kolačića, poboljšana zaštita od praćenja i podrška za DNS preko HTTPS-a. Firefox takođe ima neke pogodnosti kao što je režim Više slika u slici za gledanje više video strimova odjednom.
Iako Firefox nije prvi pretraživač treće strane koji dolazi u Microsoft Store, još uvek nedostaju neka velika imena. Najznačajniji od njih je, naravno, Chrome, koji je najpopularniji veb pretraživač. Vivaldi je takođe relativno popularna alternativa koja tek treba da se pojavi u Microsoft Store-u. Nadamo se da će se vremenom pojaviti sve više i više alternativa sada kada je Windows 11 zvanično izašao, a nova Microsoft prodavnica takođe stigla i na Windows 10.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi