Nema više starih aplikacija u Google Play prodavnici

Google Play prodavnica više neće dozvoljavati korisnicima da preuzimaju zastarele aplikacije

 
Kompanija Apple poznata je po tome što je iz svoje prodavnice redovno briše aplikacije koje nisu napravljene za najnovije modele njihovih mobilnih telefona iPhone ili prilagođene najnovijim verzijama iOS operativnog sistema. Suštinski, ovo je korisno za celokupno iskustvo, jer bi aplikacije trebalo da u potpunosti upotrebljavaju i hardverske i softverske resurse na raspolaganju.Međutim, postoji i druga strana medalje, a to je čuvanje starih aplikacija i igara od zaborava. Sa jedne strane, razumljivi su potezi kompanija koje ne žele da na svojim serverima čuvaju zastarele programe i ujedno unaprede sigurnost korisnika od potencijalnih sigurnosnih propusta koji mogu biti prisutni u zastarelim aplikacijama. Sa druge strane, treba osmisliti i adekvatno rešenje očuvanja digitalne istorije. Istina je, čini se, uvek negde između.Kompanija Google dugo se opirala da i sama povuče takav potez, ali je u nedavnom blogu objavila kako će od prvog novembra ove godine pribeći istoj strategiji. Kako je ova kompanija navela, “Sve one aplikacije koje su napravljene za API koji je više od dve godine stariji od aktuelne verzije Android operativnog sistema biće obrisane iz Play Store i neće biti dostupne za preuzimanje od strane korisnika”.
 
Pogledajte još: Google Play zaštita upozorava ljude da deinstaliraju aplikaciju Vanced Manager
Zadatak developera jeste da svoje aplikacije prilagode što skorijoj verziji Android operativnog sistema. U suštini, oni aplikacije razvijaju za dve verzije Androida – najstariju verziju na kojoj aplikacija može da funkcioniše, kao i najnoviju trenutnu verziju operativnog sistema.Razlog za ovo je pokrivanje što šireg spektra mobilnih uređaja koji su trenutno u opticaju sa različitim verzijama operativnog sistema, ali je fokus generalno na najnovijim verzijama koje pružaju najbolje mogućnosti.Sa druge strane, novije verzije operativnog sistema sa sobom donose i nove zabrane, što je razlog iz kog neke aplikacije ostaju an nivou kompatibilnosti za najstariju verziju Android operativnog sistema kako bi se izbegli novi zahtevi.U ovom trenutku, kompanija Google zahteva da sve nove aplikacije, tj. aplikacije koje su još uvek u fazi razvijanja, budu kompatibilne sa zahtevima najnovijeg API nivoa, koji je trenutno API nivo 30 (Android 11). Što se tiče starih aplikacija nisu ih brisali sve dok su bile u saglasnosti sa pravilima Play Store. Od novembra više ne.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi