Nove pobede za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje

Novi model veštačke inteligencije, nazvan Ithaca, razvijen od strane kompanije DeepMind, uspešno rešava komplikovane istorijske zagonetke

 
Moderne tehnike mašinskog učenja su sve naprednije i naprednije i izgleda da je svaki novi proboj veliko iznenađenje, a ujedno i očekivana stvar jer veštačka inteligencija jednostavno ne namerava da uspori u dogledno vreme, ili ikad.
Nova neverovatna vest vezana je za DeepMind, područnu kompaniju Google-a, tj. Alphabeta. Najnoviji izdanak njihove veštačke inteligencije omogućava naučnicima da obnove delove starih tekstova na grčkom jeziku koje je vreme uništilo. Da stvar bude neverovatnija, ova VI takođe ima sposobnost da sugeriše naučnicima kada je određeni tekst napisan, i to sa neverovatnom preciznošću od okvirnih 30 godina, kao i da nagovesti moguće geografsko poreklo takvog jednog teksta.
Spisi sa kojima Ithaca pomaže su nagriženi zubom vremena a predstavljaju veoma bitne izvore informacija jer daju uvid u nekadašnji život, i pisani su rukom običnog čoveka. Spisi o kojima se govori pisani su na neorganskim materijalima poput metala ili kamena, pa su standardne metode radiokarbonskog datiranja nemoguće.
 
Fig_1animated.gif
Dešifrovanje oštećenih spisa teško je jer epigrafičari nisu u stanju da adekvatno povežu i nadomeste sve one tekstualne i kontekstualne paralele izmežu raznih tekstova. Ithaca je veštačka inteligencija stvorena baš sa tom svrhom. Sa bazom podataka od 78608 drevnih grčkih tekstova od kojih svaki ima dodatne informacije o tome kada i gde je napisan, ova AI uočava veze između različitih tekstova i koristi ih kako bi nadopunio tekst koji nedostaje, ali i kako bi predložio datum i lokaciju njegovog nastanka.
Naučnici koji su radili na razvijanju AI Ithaca kažu da je, za sada, preciznost sa kojom obnavlja oštećene tekstove 62%, što svakako nije idealno, ali naučicima daju stabilnu osnovu za dalji, prefinjeniji rad na tekstu. Sa druge strane, Ithaca ima uspešnost od 71% u određivanju lokacije i vremena nastanka teksta.Treba naglasiti još jednu činjenicu, a to je da Ithaca, za sada, ne može da funkcioniše nezavisno od ljudske ruke. Glavna svrha jeste sakupljanje podataka i predlaganje mogućih rešenja drevnih zagonetki. Za sada, Ithaca je pomogla studentima epigrafije da uspešnost restauracije starih grčkih tekstova podignu sa mizernih 25% na odličnih 72%.
Kao i svaki AI program, i Ithaca će nastaviti da se razvija, a nadamo se podići procente uspešnosti i pružiti još veću pomoć u boljem otkrivanju naše istorije.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi