Od 3. aprila startuje portal Frilenseri, preko kojeg će paušalci i frilenseri plaćati poreze

Osnovna uloga portala Frilenseri je da paušalci i frilenseri mogu da prijave i izmire poreske obaveze prema prihodima koje ostvaruju od domaćih i stranih lica

Od 3. aprila startuje portal Frilenseri, preko kojeg će paušalci i frilenseri plaćati poreze

Portal Frilenseri je zajednički projekat Ministarstva Finansija Republike Srbije, Poreske uprave i NALED-a, osnovan da bi svi građani koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi moći da prijave i izmire poreske obaveze.

Kako piše Netokracija, resorne institucije su omogućile da frilenseri poresku prijavu za prvi kvartal 2023. godine mogu da podnesu nakon početka rada portala, bez dodatne kamate.

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu u aprilu na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu. Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović rekao je da će način podnošenja prijave biti posebno objašnjen.

S obzirom na to da će se u roku od 30 dana po sticanju tehničkih uslova za prvi kvartal moći podneti poreska prijava na Obrascu PP OPO-K, očekujemo da će najveći broj poreskih obveznika iskoristiti ovu mogućnost. To će biti značajno lakše i brže, a prijave podnete u ovom roku se smatraju blagovremenim, izjavio je gospodin Demirović.

Prema predstavnicima Poreske uprave RS, nova PP OPO-K prijava će biti jednostavnija i od građana će zahtevati unos tri grupe podataka:

Pored osnovnih ličnih podataka, frilenseri će unositi samo ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja.

I to će im biti olakšano jer će na portalu moći da otvore nalog i vode evidenciju o svim uplatama tako da će i te informacije moći da unesu u prijavu. Portal će im prihode ostvarene u stranoj valuti automatski preračunavati u dinarsku protivvrednost, a na kraju će dobiti jednu uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje, izjavio je gospodin Agatunović iz Poreske uprave.

Portal Frilenseri je dostupan na adresi www.frilenseri.purs.gov.rs, a ističe se da će novim modelom oporezivanja frilenseri dobili poreski tretman značajno povoljniji nego dosad. Na portalu se nalaze korisni alati kao test procene, odnosno da li ispunjavate sve uslove da budete prepoznati kao frilenser. Tu je i Informativni kalkulator za izračunavanje poreza, kao i detaljni vodič za korišćenje.

Naredna faza razvoja portala, koju sprovodi NALED, omogućiće i prijave na osiguranje i podnošenje poreske prijave.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi