Pregledajte i otvorite priloge u Gmail-u bez preuzimanja

Gmail nam nudi opcije za pregled mnogih priloga direktno u okviru platforme, čime korisnici izbegavaju potrebu za preuzimanjem fajlova na svoje uređaje.

Pregledajte i otvorite priloge u Gmail-u bez preuzimanja

Efikasno upravljanje prilozima u Gmail porukama može uštedeti vreme i prostor na uređaju, posebno kada se radi o različitim vrstama fajlova kao što su slike, dokumenti, audio i video zapisi.

Gmail nudi opcije za pregled mnogih priloga direktno u okviru platforme, čime korisnici izbegavaju potrebu za preuzimanjem fajlova na svoje uređaje.

Evo kako možete iskoristiti ovu funkciju na različitim platformama:

Podržani tipovi fajlova u Gmail-u

Gmail omogućava korisnicima da otvore određene tipove fajlova direktno u interfejsu, u zavisnosti od toga da li koriste desktop verziju ili mobilnu aplikaciju. Evo pregleda:

Tip fajlaDesktop (pregledač)Mobilna aplikacija
Slike (.jpg, .png)✅ Da✅ Da
Dokumenti (.doc, .txt)✅ Da (samo pregled)❌ Ne
Audio fajlovi (.mp3, .wav)✅ Da❌ Ne
Video fajlovi (.mp4)✅ Da (sa Chrome ekstenzijom)❌ Ne

Iako ova tabela pokriva uobičajene tipove fajlova, ne mogu se svi prilozi direktno pregledati u Gmail-u. Fajlovi poput .psd (Adobe Photoshop) obično nisu dostupni bez preuzimanja, piše AndroidPolice. Takođe, arhivirani fajlovi (.zip) neće se otvoriti čak i ako su njihovi sadržaji kompatibilni.

Kako otvoriti Gmail priloge bez preuzimanja?

Otvaranje slika: Otvaranje slika u Gmail-u je jednostavno. Samo kliknite ili dodirnite na prilog kako biste ga pregledali. Izbegavajte klikanje na ikone za preuzimanje ili Google Drive koje se pojavljuju kada zadržite pokazivač miša na desktopu. Iz prozora za pregled možete štampati, preuzeti ili sačuvati sliku na Google Drive.

Otvaranje dokumenata: Za priloge u formi dokumenata, Gmail nudi pregled koji vam omogućava čitanje i kopiranje teksta, ali ne i uređivanje. Da biste pregledali ceo dokument bez preuzimanja, koristite opciju “Open with Google Docs” (Otvorite sa Google Docs). Ova metoda vam omogućava da pregledate dokument bez promene njegovog sadržaja.

Otvaranje audio fajlova: Audio fajlovi mogu se direktno puštati u Gmail-u koristeći jednostavni audio plejer. Kontrole za jačinu zvuka i reprodukciju su dostupne u ovom interfejsu. Za naprednije funkcije, možete koristiti aplikacije trećih strana putem dugmeta “Open with” (Otvorite sa) na vrhu ekrana.

Otvaranje video fajlova: Za razliku od slika i zvuka, video fajlovi se ne mogu pregledati bez dodavanja Chrome ekstenzije za reprodukciju video sadržaja. Ako pokušate da otvorite video fajl bez ekstenzije, Gmail će prikazati poruku o grešci i ponuditi opcije za preuzimanje ili korišćenje spoljne aplikacije za reprodukciju.

Bezbednost i najbolje prakse

Otvaranje priloga direktno u Gmail-u povećava bezbednost jer sprečava potencijalno štetne fajlove da se preuzmu na vaš uređaj. Gmail-ove robusne bezbednosne mere takođe pomažu u filtriranju zlonamernih priloga. Ipak, budite oprezni sa sumnjivim prilozima, čak i ako deluju da dolaze od poznatih izvora.

Deljenje velikih fajlova putem Google Drive-a

Za fajlove veće od Gmail-ovog limita od 25MB ili kada su potrebne kolaborativne funkcije, Google Drive je praktično rešenje. Prilikom učitavanja fajlova na Google Drive i deljenja istih na siguran način, možete kontrolisati dozvole za pristup (pregledanje, uređivanje, komentarisanje) i olakšati saradnju deljenjem čitavih foldera umesto pojedinačnih fajlova.

Takođe možete koristiti ovu metodu za deljenje tipova fajlova koji su blokirani od strane Gmail-a. Ovi blokirani tipovi fajlova su:

.ade, .adp, .apk, .appx, .appxbundle, .bat, .cab, .chm, .cmd, .com, .cpl, .diagcab, .diagcfg, .diagpkg, .dll, .dmg, .ex, .ex_, .exe, .hta, .img, .ins, .iso, .isp, .jar, .jnlp, .js, .jse, .lib, .lnk, .mde, .mjs, .msc, .msi, .msix, .msixbundle, .msp, .mst, .nsh, .pif, .ps1, .scr, .sct, .shb, .sys, .vb, .vbe, .vbs, .vhd, .vxd, .wsc, .wsf, .wsh, .xll

Na kraju, recimo i to da Gmail nudi praktične opcije za pregled i interakciju sa raznim tipovima email priloga direktno na platformi. Korišćenjem ovih funkcija, korisnici mogu optimizovati svoj posao, poboljšati bezbednost i efikasno upravljati fajlovima bez potrebe za opsežnim preuzimanjima ili dodatnim softverom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi