Qualcomm donosi AI generisanje slika na mobilne telefone

Mobilni telefoni postaju sve moćniji, a Qualcomm je ovih dana na MWC sajmu demonstrirao i mogućnost njihovih čipseta da generišu AI slike.

AI generatori su zabavan i sve popularniji alat za kreiranje slika unosom teksta, nakon koga AI model, koji je treniran na milionima postojećih slika, odradi svoju magiju. DALL-E 2 kompanije OpenAI je možda najpoznatiji primer, mada su tu još mnoga rešenja uključujući i Stable Diffusion napravljen od strane Stability AI.

Stable Diffusion je open-source model treniran na LAION 5B kolekciji od 2.3 milijarde slika opisanih na engleskom jeziku, koji koristi 5.85 milijarde parova slika-tekst. Stable Diffusionu je moguće pristupiti putem Cloud platforme, pokrenuti ga na PC računaru sa GPU-om sa barem 6GB RAM-a ili na Apple Silicon uređajima koji pokreću MacOS (13.1) ili iOS (16.2). Najnovija 2.1 verzija Stable Diffusion objavljena je u decembru 2022.

Na Mobile World Congress (MWC) sajmu u Barseloni, Qualcomm će po prvi put demonstrirati rad Stable Diffusion na jednom mobilnom telefonu koji pokreće njihov najnoviji čipset, Snapdragon 8 Gen 2.

Ovo je rezultat rada Qualcomm AI istraživačkog tima i koristi Qualcommov AI Stack i razvojne alate. Stable Diffusion model je optimizovan tako da ga je moguće smestiti na mobilni telefon. Na ovaj način je moguće generisati slike visokog kvaliteta rezolucije 512 x 512 piksela za manje od 15 sekundi od postavljanja upita, pri čemu se prikazuje 20 koraka, od nasumičnih piksela do finalne slike.

“Konstantno unapređujemo vreme obrade i preciznost”, rekao je Mike Roberts, potpredsednik i glavni čovek Qualcomma za globalne proizvode, partnere, tehnologiju i markting na brifingu pre početka MWC sajma.

Prelazak na procesiranje AI zadataka na lokalnim uređajima umesto u cloudu je uslovljen pitanjima performansi, privatnosti, bezbednosti i cene. “Što je toga više moguće obaviti na samom uređaju, to će ova tehnologija biti dostupnija za različite vidove upotrebe”, rekao je Roberts. “Na ovaj način će AI zaista moći da bude sveprisutan.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi