Reddit protest: Hiljade podforuma će biti nedostupno u ponedeljak

Velike su šanse da ćete sutra ući na omiljeni podforum koji će biti prazan. Reddit protest će zatvoriti hiljade podforuma zbog velikih naknada za aplikacije

Reddit protest: Hiljade podforuma će biti nedostupno u ponedeljak

Hiljade podforuma, poznatijih kao subreddits, će sutra biti nedostupno, jer je u toku veliki Reddit protest protiv načina na koji se platforma trenutno vodi. U središtu konflikta su kontroverzne naknade koje Reddit želi da naplaćuje alternativnim aplikacijama za pristup njihovim API-jevima.

U aprilu ove godine, platforma je najavila značajne promene. U postu na svom blogu, Reddit je potvrdio da će početi da naplaćuje određenim developerima pristup njihovim API-jevima. Taj blog post je bio izuzetno nejasno napisan, verovatno namerno, i tu je najavljeno da će “novi premijum pristup API-jevima biti omogućen developerima kojima su potrebne dodatne mogućnosti, veća upotreba i šira prava korišćenja”. Drugim rečima, developeri koji koriste više podataka će od Reddita dobijati veći račun koji će morati da plate.

Reddit, kao i svaki drugi sajt treba nekako da posluje, i to bi sve bilo okej da naknada koju traže nije prilično visoka. Čini se da je ideja da se ubiju alternativne aplikacije kako bi korisnici bili primorani da pređu na zvaničnu aplikaciju, koja pored toga što je nepregledna, ima obilje reklama. Naravno, reklame možete izbeći ako platite Reddit Premium.

Zbog ovih promena, najpopularnije alternativne aplikacije kao što su Apollo, Sync for Reddit, Reddit is Fun, Infinity for Reddit, i ReddPlanet su potvrdile da nakon 30. juna neće raditi.

To je, naravno, izazvalo bes kod zajednice i zbog toga će oko 3.500 podforuma biti nedostupno u ponedeljak, među kojima je i pet najpopularnijih na sajtu – r/gaming, r/aww, r/Music, r/todayilearned i r/pics – svaki od njih prati preko 30 miliona ljudi.

Reddit CEO ne odustaje od promena

Reddit CEO, Stiv Hafmen, na sajtu poznatiji kao u/spez, je u petak održao diskusiju o novim pravilima, koja, blago rečeno, nije prošla dobro. Ipak, na stranu to što ga je ceo Reddit ismejavao i napadao, postalo je jasno da Hafmen neće odustati od najavljenih promena.

“Nastavićemo da budemo vođeni profitom dok profit ne stigne. Za razliku od nekih 3P aplikacija [trećih strana], mi nismo profitabilni”, napisao je Hafmen.

BBC je razgovarao sa nekim moderatorima ovih podforuma, koji inače za svoj posao ne primaju platu, i po svemu sudeći, određeni broj podforuma će biti ugašen do onog trenutka dok Reddit ne odustane od novih naknada.

Većina će, međutim, biti ugašena najmanje 48 sati, a nakon toga će odlučiti šta dalje. U najmanju ruku, kažu, zaključaće podforume tako da niko neće moći da kači novi sadržaj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. 4421/6934 subreddits are currently dark!

    Zanimljiva lista:


    Reddark

    An open source website to watch subreddits going dark

    reddark.untone.uk

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi