SAD zabranjuju TikTok zbog špijuniranja korisnika

Tihi rat dve sile se nastavlja, a sledeća meta mogla bi biti ekstremno popularna društvena mreža TikTok.

Nakon kratke zabrane bana ove aplikacije u SAD-u od strane Trampove administracije 2020. godine, ponovo se pokrenula priča o zabrani za mrežu TikTok u Americi.
Kome to smeta TikTok?
Dakle, nakon 2021. godine i Donalda Trampa, TikTok se sada nalazi u novom problemu u Sjedinjenim Američkim Državama. Dolaskom Džozefa Bajdena na vlast, zabrana je ukinuta, ali čini se da bojazan o (zlo)upotrebljavanju podataka dostupnih na društvenoj mreži TikTok od strane Kine nisu nestali, prenosi Gizchina.
Komesar FCC (Savezna komisija za komunikacije), Brendan Kar, ponovo je pokrenuo temu zabranjivanja društvene mreže TikTok u SAD-u. On zahteva da kompanije Google i Apple uklone ovu aplikaciju iz svojih onlajn prodavnica. Čini se da se vlast u Sjedinjenim Američkim Državama plaši načina na koji TikTok prikuplja podatke svojih korisnika, najpre dece.
TikTok_amanda.jpg
Razlozi za zabranu
BuzzFeed News prvi je ponovo pokrenuo sumnje nakon što su novinari ovog portala javnosti 17. juna predstavili izveštaj koji se bazira na svedočenjima devet zaposlenih u sedištu društvene mreže TikTok. Ovom prilikom pojavile su se informacije kako su inženjeri u ovoj kineskoj kompaniji imali pristup podacima korisnika iz SAD-a u periodu od septembra 2021. do januara 2022. godine. Ovakav razvoj situacije u potpunoj je suprotnosti sa zvaničnom izjavom koju su zvaničnici društvene mreže TikTok podneli pred Senatom oktobra prethodne godine.
Kina najverovatnije može da vidi sve korisniče podatke prisutne na ovoj mreži posredstvom “Master Admin” funkcionalnosti. Naravno, to se nikako nije dopalo SAD-u, pa tako Brendan Kar zahteva zabranu i uklanjanje iz Google Play i Apple App Store zbog “Zabrinjavajućih dokaza koji se tiču prakse manipulacije podacima od strane zvaničnika u kompaniji TikTok”.
Opet nacionalna bezbednost
On dalje navodi kako je “Jasno da TikTok predstavlja neverovatan rizik za nacionalnu bezbednost zbog neprestanog prikupljanja podataka u kombinaciji sa mogućnošću same vlade države Kine da istim podacima pristupi”.
Za kraj, Brendan Kar naložio je kompanijama Google i Apple da do osmog jula tekuće godine uklone TikTok aplikaciju iz svojih onlajn prodavnica. Važno je naglasiti kako ovaj zahtev potiče samo od njega i da ostali članovi Savezne komisije za komunikacije još uvek nisu podržali njegov zahtev.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi