Stigao novi ChatGPT o1: Manje haluciniranja, više razmišljanja

Saznajte kako OpenAI-jev novi model ChatGPT o1 omogućava rešavanje složenijih problema, uz manje halucinacija i automatsko prikazivanje rezonovanja

Stigao novi ChatGPT o1: Manje haluciniranja, više razmišljanja

ChatGPT ima novi model nazvan ChatGPT o1, treniran da rešava teže probleme, analizira svoje odgovore, isprobava različite strategije i usavršava svoje razmišljanje, objavio je OpenAI u blog postu u četvrtak.

Novi model, trenutno podeljen na o1-preview i o1-mini, rangira se među najboljih 89. procenata na Codeforces takmičenjima u programiranju, svrstava se među 500 najboljih učenika u SAD na Matematičkoj olimpijadi i „prevazilazi tačnost na doktorskom nivou na referentnim testovima iz fizike, biologije i hemije“, prema OpenAI.

Primetili smo da ovaj model manje halucinira“, kaže Džeri Tvorek, rukovodilac istraživanja u OpenAI, u intervjuu za The Verge. Treniran je na novom optimizacionom algoritmu sa posebno prilagođenim skupom podataka za obuku. Dok su prethodni modeli imali za cilj da oponašaju obrasce iz svojih podataka za treniranje, o1 koristi učenje putem potkrepljenja, koje ga uči kroz nagrade i kazne.

Ono što razlikuje ChatGPT o1 od prethodnih modela je njegova sposobnost da „razmišlja“, prema izveštaju The Information od utorka. To znači da model ne počinje odmah da izbacuje odgovore i može mu biti potrebno od 10 do 20 sekundi da sastavi promišljen odgovor. Model o1, koji su posmatrači nazvali i „Strawberry“ (moguća referenca na viralni trend gde influenseri pitaju AI koliko slova „R“ ima u reči „strawberry“), uklanja potrebu za „podsticanjem lanca misli“, gde korisnici moraju da postavljaju dodatna pitanja AI-u kako bi videli njegove međukorake u rezonovanju. Umesto toga, model je dizajniran da automatski prikazuje svoje rezonovanje.

Pošto je ChatGPT o1 još uvek u preview fazi, postoje neka značajna ograničenja. Za razliku od GPT-4o, o1 nije povezan sa internetom, ne može se koristiti sa otpremanjem fajlova i ima mnoštvo API ograničenja za programere. Model o1-mini se razlikuje po tome što se fokusira na pružanje brzih odgovora na pitanja vezana za STEM oblasti (nauka, tehnika, inžinjering i matematika).

Konkurencija u AI sektoru postaje sve žešća dok se svaki igrač u velikim tehnološkim kompanijama trudi da nadmaši druge i stvori „agentne“ AI sisteme koji mogu obavljati zadatke umesto vas. Ranije ove godine na Google I/O konferenciji, gigant pretrage je predstavio moćniju verziju Geminija koja može prirodnije da komunicira sa vama, čak vam omogućavajući da je prekinete na pola rečenice. A na predstavljanju iPhone 16 ranije ove nedelje, Apple je povećao procesorsku snagu svojih najnovijih uređaja kako bi mogli da podrže Apple Intelligence, skup AI funkcija za iPhone-ove podržane OpenAI tehnologijom.

Iako je hype oko AI-a podigao akcije tehnoloških kompanija na rekordne vrednosti u poslednje dve godine, čini se da investitori postaju oprezniji. Nvidia, proizvođač čipova koji stvara procesore koji pokreću mnoge od vodećih svetskih AI data centara, zabeležila je pad od 10% prošle nedelje. Tehnološki svet u celini mogao bi da se hladi prema AI-u dok čeka konkretnije rezultate od usluga, iako to nije sprečilo OpenAI da dostigne zapanjujuću procenu vrednosti od 150 milijardi dolara.

ChatGPT o1-preview model je već dostupan za korisnike ChatGPT Plus i Team pretplata. ChatGPT Enterprise i Edu korisnici će dobiti pristup sledeće nedelje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi