Veliki jubilej za Mozilla Firefox

Stigla je stota, jubilarna, verzija internet pretraživača Mozilla Firefox, i donela neke veoma dobrodošle promene

 
Nekako, kompanija Mozilla sa svojim Firefox pretraživačem ima mesta u našim srcima. Jednostavno, to je najozbiljnija konkurencija ekstremno popularnom rešenju kompanije Google, kao i nešto manje popularnom rešenju kompanije Microsoft. Iskreno, uvek je lepo videti kada neko naizgled mali može da napravi opasne probleme i bude kvalitetan pandan rešenjima mnogo moćnijih kompanija. 

Zato se i iskreno radujemo činjenici da je Mozilla Firefox, ubica Internet Explorer-a, doživeo svoju jubilarnu, stotu verziju. Ova verzija popularnog pretraživača dostupna je za Windows, Mac, i Linux operativne sisteme na personalnim računarima, kao i za Android i iOS operativne sisteme na mobilnim uređajima.

Što se tiče verzije za personalne računare, ona donosi dva bitna unapređenja. Za početak, tu je nadogradnja za mod slike u slici koji je prvi put publici predstavljen pre tri godine. 

Korisnici mogu postaviti prozorčić sa video zapisom preko svih tabova koji su otvoreni unutar Mozilla Firefox pretraživača i slobodno menjati aktivan prozor dok video sve vreme ostaje otvoren preko svih drugih prozora. Sada, kompanija Mozilla unapredila je titlove unutar ovakvog prozora za reprodukciju video sadržaja, pa će oni biti dostupni unutar programa YouTube, Netlflix, Amazon Prime Video, Coursera, i Twitter. Pored toga, najnovija verzija internet pretraživača Mozilla Firefox optimizuje i veličinu polja za skrolovane veb stranica unutar Linux i Windows 11 operativnih sistema. 

Stvarno, jedan ogroman jubilej za ovaj pretraživač i ovu kompaniju. Sve je to počelo 2004. godine kada se pojavio Firefox 1.0. U toku prve godine, ovaj pretraživač preuzet je više od 100 miliona puta, dok je tokom 2011. godine doprineo padu Internet Explorer-a, piše ZDNet

Sada, situacija za Mozilla Firefox je nešto drugačija, pa ovaj pretraživač polako kao da gubi bitku sa mnogo popularnijim Google Chrome pretraživačem. Za nas, Mozilla je uvek bila nezaobilazan igrač, pa možemo samo da im poželimo još 100 izdanja. Pa nećemo valjda da dozvolimo da nam chromium doveka jede radnu memoriju. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi