Windows 10 podešavanja koja biste trebali da promenite

Operativni sistem Windows 10 ima nekoliko predefinisanih podešavanja koja vam u nekim situacijama više odmažu nego što pomažu. Evo šta ona rade i zbog čega biste trebali da ih promenite.

Kada instalirate vaš Windows 10 operativni sistem i ako sve radi dobro, ili makar solidno, velika verovatnoća je da nećete baš preterano prčkati po podešavanjima. Zašto dirati ako radi. Međutim, “po difoltu”, neke opcija unutar ovog operativnog sistema su omogućene, a nema razloga da budu. Njihovim isključivanjem obezbedićete sebi poboljšano funkcionisanje Windows 10.
File-sharing nadogradnje
Windows 10 donosi optimizovani sistem za isporučivanje sistemskih nadogradnji koji omogućava da iste preuzmete i sa drugih računara koji koriste ovaj operativni sistem, a ne samo sa servera kompanije Microsoft. Problem je što ovom prilikom i drugi mogu da koriste vaš računar u iste svrhe, što je možda nešto što ne želite. Kako biste isključili ovu funkciju, sve što treba da uradite jeste da otvorite “Settings”, idete na “Update & security”, odaberete “Delivery optimization”, i na kraju onemogućite opciju “Allow downloads from other PCs”.
Downloads.jpg
Obaveštenja
Obaveštenja mogu biti korisna, ali nekada vas jednostavno ne interesuju i ne želite da ih vidite. Međutim, Windows 10 ih automatski omogućava i ukoliko biste da ih nema morate sami da ih isključite. Na sreću, ovo je veoma jednostavno jer sve što treba da uradite jeste da otvorite “Settings”, zatim “System”, i nakon toga “Notifications & actions”. Neke od opcija koje možete da isključite su “Get tips, tricks and suggestions when you use Windows”, “Show notifications on the lock screen” i druge ukoliko su vam notifikacije u potpunosti nebitne.
Obavestenja.jpg
Oglasi u start meniju
Microsoft postavlja preporuke za aplikacije sa svoje prodavnice čak i kada otvorite “Start” meni, pa su to suštinski oglasi. Kako biste ove sugestije isključili otvorite “Settings”, zatim “Personalization”, pa “Start”, i na kraju isključite opciju “Show suggestions occasionally in Start”.
OglasiStart.jpg
Targetirani oglasi
Kraj sa oglasima nije kada isključite one u “Start” meniju. Naime, svaki korisnik Windows 10 operativnog sistema ima jedinstveni identifikacioni broj koji je vezan uz vaš Microsoft nalog. Ovaj broj koristi se za prikazivanje “third-party” oglasa unutar prodavnice. Kako biste onemogućili deljenje vaših interesovanja i informacija, otvorite “Settings”, zatim “Privacy” i “General”, a nakon toga isključite opciju “Let apps use advertising ID to make ads more interesting to you based on your app activity (Turning this off will reset your ID)”.
Targetiranioglasi.jpg
Pozadinski programi
Postoji mnogo sistemskih, ali i drugih programa koji konstantno rade u pozadini, koristeći deo vaših sistemskih resursa koji bi mnogo bolje bili iskorišćeni u novoj Elden Ring video igri. Ukoliko želite da stopirate neke od ovih programa i da im onemogućite pozadinski rad, otvorite “Settings” i “Privacy”, a nakon toga idite na “Background apps” i isključite opciju “Let apps run in the background”. Ukoliko ne želite da onemogućite ovakav rad svim programima, možete da odaberete pojedinačne programe za koje ne želite da rade u pozadini.
BackgroundApps.jpg

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi