YouTube neće tražiti Premium nalog za 4K… bar ne odmah

Za sada ćete i dalje moći da gledate 4K video snimke na YouTube i ako ne plaćate Premium pretplatu.

Eksperiment koji je YouTube sproveo, a koji je izazvao salve negativnih komentara, nedavno je završen. Cilj eksperimenta je bio da se vidi kako će korisnici reagovati ukoliko YouTube ograniči kvalitet video reprodukcije za besplatne korisnike na 1080p, dok je sve bolje od toga dostupno samo za one koji plaćaju – otprilike kao na sajtovima za odrasle (rekao nam je jedan kolega iz druge redakcije).
 

What if you don’t force your premium sub for watching 4k content
— Priyansh_ (@nandan_priyansh) October 16, 2022

 
Ovo je objavljeno na jednom of zvaničnih Twitter naloga kompanije YouTube, a prenosi 9to5Google. Malo je reći da odvajanje premijum i ne premijum korisnika preko 4K rezolucije nije naišlo na dobre reakcije kod korisnika. Logičan potez treba uzeti sa razumevanjem (donekle) s obzirom na to da je cena strimovanja 4K materijala veoma visoka, a da je sav taj sadržaj dostupan u okviru besplatnog servisa. YouTube nije izneo precizne informacije oko toga koliko je korisnika obuhvaćeno eksperimentom, ali sudeći po reakcijama rekli bismo da ih je bilo poprilično.
YouTube Premium
Sa druge strane, to što je YouTube okončao svoj test ne mora nužno da znači da više nikada neće ograničiti 4K samo za Premium pretplatnike. YouTube voli da sprovodi ove nepopularne eksperimente, poput uklanjanje brojeva dislajkova, što je uvedeno nekoliko meseci nakon što su testovi počeli. Nažalost, YouTube nije objavio rezultate ovih eksperimenata, a početkom ove godine, izvršni direktor kompanije Alphabet upozorio je zaposlene da YouTube treba da bude „preduzetniji, da radi sa većom hitnošću, oštrijim fokusom i gladniji nego kada je situacija dobra“, a njen najnoviji izveštaj o zaradi pokazao je da je rast prihoda YouTube bio usporen. Drugim rečima, slobodno se vratite uživanju u 4K video zapisima, ali imajte na umu da oni možda neće biti tu zauvek. Bar ne za one koji ne plaćaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi