YouTube prelazi na AV1 algoritam kao podrazumevani, Android korisnici iznenađeni

YouTube je odlučio da koristi novi AV1 algoritam kao podrazumevani za Android uređaje, što je izazvalo negodovanje kod korisnika zbog brige o trajanju baterije

YouTube prelazi na AV1 algoritam kao podrazumevani, Android korisnici iznenađeni

Sa porastom 4K rezolucije, AV1 algoritam kojim se kodira video postaje sve popularniji zbog boljeg kvaliteta na Android uređajima. Međutim, da bi on mogao da radi mora da ima i potrebnu hardversku podršku, a iako je Google implementirao podršku za novi AV1 algoritam na mnogim Android uređajima, aplikacije moraju posebno da zatraže korišćenje nove funkcije. YouTube je odlučio da koristi novi algoritam kao podrazumevani, što je izazvalo zabrinutost kod korisnika zbog potencijalnih problema sa trajanjem baterije zbog nedostatka podrške za hardversko ubrzanje.

Dok video nastavlja da se razvija, potražnja za novom tehnologijom za obradu njegove složenosti raste, a uz 4K video programeri su brzo postali svesni da će postojeći video algoritmi za konvertovanje u format koji pri kompresiji gubi što manje na kvalitetu kao što je H264 postati nedovoljni. Upravo u tom smislu je AV1 popularnost počela da raste, a to će uskoro biti vidljivo i na YouTube platformi.

Deo tima za foto i video algoritme procesa kompresije i kodiranja u kompaniji Google nedavno je objavio na svom LinkedIn profilu da će Android ubuduće koristiti AV1 algoritam poznat kao „libdav1d“ koji je napravio tim iza VLC-a. On je naveo da će svi uređaji koji datiraju iz vremena lansiranja Androida 12 dobiti izvornu softversku podršku za algoritam čim dobiju ažuriranje sistema za Google Play u martu 2024.

Iako će ažuriranje doneti poboljšanu podršku za AV1 algoritam na veliki broj Android telefona, novi algoritam neće biti automatski aktiviran — umesto toga, postojeći AV1 – libgav1, će biti u upotrebi osim ako aplikacija posebno ne zatraži korišćenje novijeg dav1d algoritma za obradu videa. To je upravo ono što je YouTube počeo da radi odmah nakon što je ovo ažuriranje počelo, i to izaziva kontroverze među nekim Android korisnicima.

Jedna od ključnih prednosti ovog algoritma je da pomaže očuvanju kvaliteta videa tokom kompresije i kodiranja, tako da mnogi korisnici sa nestrpljenjem očekuju mogućnost za gledanje AV1 videa većeg kvaliteta. Međutim, nisu svi srećni zbog promene — posebno oni sa starijim uređajima i uređajima srednje klase. Većina novih i visokih telefona ima hardversku podršku za AV1, tako da će oni sa uređajima srednje klase i starijim modelima morati da se oslanjaju na softverski proces sada kada je YouTube izabrao libdav1d. Na taj način promena bi mogla da utiče na lošije trajanje baterije ovih uređaja.

Međutim, Google svakako nije prvi koji donosi ovakvu primenom na široko korišćenom servisu kao što je YouTube. Tokom 2020. Netflix je nešto slično uradio za svoje korisnike Android aplikacije, praveći AV1 AV1 svojim novim standardom, podseća AndroidPolice.

Iako postoji valjanih razloga za brigu, vredi napomenuti da Google nije prvi koji donosi ovakvu promenu na široko korišćenom servisu poput YouTube-a. Još 2020. godine, Netflix je nešto slično uradio za svoje korisnike Android aplikacije, praveći AV1 svojim novim standardom. Pre ove promene, Netflix je potvrdio da je koristio VP6 algoritam za svoju Android aplikaciju. Sa nadogradnjom, počeo je da omogućava pretplatnicima da strimuju sadržaj i omogućio funkciju „Štednja podataka“, odnosno štednja mobilnog interneta dok je u upotrebi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi