6 GHz odmah iz pakovanja, bez budženja i overklokovanja

Samo što je pre nedelju dana AMD obećao 5.7 GHz na najnovijem Ryzen 7000 modelu, Intel uzvraća obećanjem da će novi Core 13. generacije ići do 6 GHz…

Najmanje jedan od predstojećih Intel Core procesora 13. generacije će moći da radi na 6 GHz i to odmah, iz pakovanja, kako javlja Tom’s Hardware. Detalji su podeljeni u slajdu na Intelovoj prezentaciji 2022, koja usput potvrđuje ranije glasine kako će moći da dostigne 8 GHz u uslovima overklokinga. Ostala poboljšanja koja se obećavaju za novu generaciju Raptor Lake-S procesora, uključuju poboljšanje od 15 % u “single-core” performansama i 41 % unapređenja “multi-core” performansi.
Intelova tvrdnja o 6 GHz je zapravo pucanju u pravcu konkurencije jer je AMD nedavno rekao da će njegov predstojeći 16-jezgarni “flegšip” Ryzen 9 7950X biti sposoban da ubrza do 5.7 GHz. Iako visina frekvencije nije najvažnija kada su u pitanju performanse centralnog procesora, probijanje barijere od 6 GHz bila bi važna marketinška pobeda za Intel, koji se poslednjih godina bori sa AMD-om za primat tehnološkog lidera na polju desktop PC-a.  
Intel_core_13_gen_6GHz.jpg
Intel Raptor Lake-S tek treba zvanično da bude predstavljen, tako da ostaje nejasno koji će sve modeli biti sposobni da dostignu ovako visoku radnu frekvenciju. Pretpostavlja se da će to biti posebna serija Core i9 13900KS čipova. Zvanične informacije o cenama i datumu izlaska nove serije Intel Core 13. generacije procesora još uvek nisu objavljene. Očekuje se da to bude učinjeno na događaju koji se održava 27. Septembra u San Hozeu, Kalifornija. Zanimljivo je da se datum podudara sa terminom kada AMD pušta u prodaju svoju Ryzen 7000 seriju procesora.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi