Ako zaboravljate da isključite peglu – Ikea šuko utičnica koju kontrolišete glasom ili telefonom rešava brige

Novi jeftini pametni uređaj za „domaćinstvo na mreži“ pomaže u štednji struje, u pitanju je Ikea šuko utičnica koju možete da kontrolišete glasom ili telefonom

Ako zaboravljate da isključite peglu – Ikea šuko utičnica koju kontrolišete glasom ili telefonom rešava brige

Ukoliko biste da uštedite koliko struje trošite, ili ste jednostavno zaboravni, pa vam se desi da se u panici setite da ste zaboravili da isključite peglu iz struje – Ikea šuko utičnica može da pomogne u tome jer je možete kontrolisati glasom, telefonom ili daljinskim. Naime, ona praktično može da učini bilo koji predmet za domaćinstvo, pametnim predmetom, odnosno uređajem za dom.

Preko nje možete da kontrolišete ne samo peglu, već i najobičniju lampu glasovnim komanda i podesite je da se isključi pomoću tajmera. Utičnica nosi naziv Ikea Tretakt i već je dostupna za onlajn naručivanje u okviru Evropske unije, a trebalo bi uskoro da bude rasprostranjena i šire.

Ovaj pametna utičnica je dostupna po različitim cenama u različitim državama Evrope, ali poenta je da je svuda realtivno povoljna. U Španiji, na primer košta, 6,99 evra, dok je u zemljama kao što su Holandija i Francuska malo skuplja i košta 7,99 evra, dok je u Švedskoj, „rodnoj zemlji“ kompanije ona najskuplja, jer košta 99 švedskih kruna, što je 7,78 evra u konverziji.

Pametna Ikea šuko utičnica može da dođe i u paketu sa daljinskim upravljačem pod nazivom Rodret po ceni od 12,99 ili u jeftinijoj varijanti od 9,99 evra.

Tretakt utičnica se pojavila u FCC dokumentaciji prošle godine, a zatim su je primetili Reddit korisnici u prodavnici u Nemačkoj početkom ovog meseca. Utičnica vam omogućava da daljinski upravljate običnim kućnim uređajima pomoću povezanog pametnog uređaja za domaćinstvo, daljinskog upravljača, glasovnih asistenata poput Amazon Alexa ili aplikacije Ikea Home smart.

Da biste pristupili kontrolama aplikacije, morate da uparite Tretakt sa Dirigera „Gateway“ uređajem, a možete povezati do 10 jedinica na jedan hab. Alternativno, možete i da uparite utičnicu sa Tradfri uređajem.

Sama utičnica ima kućište od bele plastike dimenzija 70x60x90 mm, ugrađeni taster za uključivanje/isključivanje i maksimalni izlaz od 3,680 W. Još uvek nije jasno da li i kada će pametna Ikea šuko utičnica i Plug sa daljinskim upravljanjem biti lansirani u zemljama na drugim kontinentima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi