AMD Ryzen 7000 procesori brži od inicijalnih najava

Prema najnovijim nezvaničnim informacijama, procesori serije Ryzen 7000 kompanije AMD mogli bi biti još brži nego što se očekuje.

 
Često se dešava da velike kompanije koje proizvode razne tehnološke uređaje budu pomalo previše entuzijastični kada govore o performansama svojih dolazećih proizvoda. Međutim, isto tako se retko dešava da jedna kompanija najavi liniju novih procesora, a da pritom publici predstavi performanse koje su slabije od onih koje su u stvari moguće.
Trenutne nezvanične informacije govore u prilog da je tako nešto uradila upravo kompanija AMD prilikom objavljivanja nove serije procesora na minulom Computex sajmu. Ali, portal Notebookcheck sada prenosi nešto drugačije detalje.
Poznati detalji o AMD Ryzen 7000
Kompanija AMD nije odala previše tehničkih detalja tokom svog poslednjeg obraćanja javnosti, pa je tako poznato da će Ryzen 7000 serija biti izrađena u optimizovanom proizvodnom procesu kompanije TSMC od 5 nanometara.
Pored toga, poznato je da će ovi procesori imati integrisano grafičko rešenje sposobno za bazične radnje, ne i za gejming, kao i podršku za DDR5 radnu memoriju i PCIe 5.0 kontrolere. Uz to, očekuje se i 1 MB L2 keš memorije po jezgru, preko 5 GHz maksimalnog boost-a za neke od najsnažnijih modela, kao i poboljšanje od preko 15% za performanse pojedinačnih jezgara.
Lisa Su
Očekuje se i podrška za Wi-Fi 6E standard, Bluetooth LE 5.2, do 4 HDMI2.1 porta, i do dva DisplayPort 2 izlaza. Na kraju, tu je i podrška za “SuperSpeed” USB portove sa maksimalnim protokom od 20Gbps. Ali to očigledno nije sve.
Veća brzina?
Kompanija AMD navela je 15% bolje performanse u radnjama koje upotrebljavaju jedno procesorsko jezgro, ali je prema rečima Roberta Haloka iz same kompanije to samo “umerena procena”, što navodi da rezultati mogu biti mnogo bolji.
Međutim, ni tu nije kraj, jer je Tom Rid sa YouTube kanala “Moore’s Law Is Dead” napravio svoje virtuelne testove novog Ryzen 7000 procesora prema kojima očekuje napredak performansi u operacijama koje koriste jedno jezgro od minimum 20%, a čak i do 30% i više.
Isti YouTube kanal donosi zaključke i o tome kako će maksimalni radni taktovi dostići brzine od preko 5,6 GHz. Impresivno ako je tačno, a za konačnu potvrdu moraćemo da sačekamo još neko vreme, jer se AMD Ryzen 7000 procesori neće pojaviti u rukama korisnika do druge polovine tekuće godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi