Apple će možda morati da podigne cene iPhone 14 van SAD-a

Tim Kuk je upozorio da Apple vidi neke negativne trendove na polovini tekućeg kvartala, što bi moglo da umanji njihove prihode za 4-8 milijardi dolara.

 
Uprkos tome što je Apple-ov prihod u prvom kvartalu uspeo da nadmaši procene analitičara, kao i obično, izvršni direktor Tim Kuk je upozorio da Apple vidi neke negativne trendove na polovini tekućeg kvartala, što bi moglo da umanji njihove prihode za 4-8 milijardi dolara.Glavni faktori koji doprinose Apple-ovom finansijskom lošem učinku u ovom tromesečju bili bi blokada zbog COVID-19 u Kini koja utiče na Appleove proizvodne trake, gubitak ruskog tržišta zbog sankcija, pogrešne alokacije valuta, rastuća stopa inflacije koja kupcima ostavlja sve manji raspoloživi dohodak i opšta nestašica u snabdevanju komponentama koja već neko vreme muči industriju.

Dok su ostali izazovi prilično razumljivi, rastuća moć dolara i njegov viši kurs prema lokalnim valutama je novi problem. Jedan Apple analitičar, Chris Caso iz kompanije Rejmond Džejms, smatra da će Apple biti primoran da poveća cene iPhone-a 14 u inostranstvu kao odgovor na slabije kurseve valuta:

“Apple je objavio snažan martovski kvartal, ali komentar je ukazao na inkrementalnu slabost u junu uzrokovanu valutom, gubitkom prihoda u Rusiji i najznačajnijim uticajem koji dolazi od proizvodnih problema izazvanih zatvaranjem Kine. Pretpostavljamo da prihod od ~81 milijarde dolara uzima u obzir ove faktore. Problemi sa proizvodnjom bi trebalo da budu prolazni – i dešavaju se u najbolje moguće doba godine tokom najslabijeg sezonskog perioda pre jesenjih lansiranja. Mislimo da je to dobro za septembar pod pretpostavkom da se situacija u Kini normalizuje. Plašimo se da će Apple možda morati da podigne cene u lokalnoj valuti kada novi proizvodi budu lansirani na jesen, ako se kursevi do tada ne promene. “

Iako još uvek ima bolji rejting na Apple-ovim akcijama, njegova ciljna cena od 190 dolara je nešto niža nego kod većine drugih analitičara koje je anketirao Philip Elmer-DeVitt, piše PhoneArena. Kada se izrazi u dolarima, cene iPhone-a su mnogo veće u većini drugih zemalja koje nisu SAD, tako da dalje podizanje ovih oznaka može dodatno uticati na Appleov raspored isporuke iPhone 14 koji ionako može biti oslabljen kombinacijom gore navedenih faktora.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi