Apple Lightning port puni 10 godina, vreme je da mu kažemo zbogom

Konačno je došlo vreme za promene, odslužio je pošteno. Nakon 10 godine, Apple Lightning port će biti smenjen za univerzalnije rešenje.

Sada već davnog decembra 2012. godine, Apple je predstavio iPhone 5. Osim što je bio mnogo moćniji uređaj od onih iz prethodne generacije, bio je opremljen potpuno novim Apple Lightning port konektorom, koji je zapravo bio promena originalnog načina punjenja uređaja koji je važio do tada. Tadašnji šef marketinga kompanije Apple-a, povodom izlaska Lightning interfejsa je izjavio: “U pitanju je moderniji način povezivanja uređaja za narednu deceniju.”

I zaista, Lightning interfejs je u to vreme imao karakteristike koje konkurenti nisu, uključujući kompaktan dizajn i bolju vezu. Do 2022. godine Lightning port je dostigao ono što je Fil Šiler rekao pre jedne decenije, jer Apple i dalje koristi Lightning port uključujući najnoviju iPhone 13 seriju.

U stvari, Lightning interfejs je veoma zreo i potpuno zadovoljava potrebe većine korisnika i ako ćemo iskreno govoreći, gledano sa tehničke strane, uopšte ga vreme nije pregazilo. Iako se Lightning port i dalje može koristiti, mnogi ljudi misle da je konačno došao trenutak da Apple odustane od Lightning porta.

Od trenutka kada je rođen USB-C, postao je sveopšte korišćeni interfejs na velikom broju različitih uređaja, daleko svestraniji od Lightning konkurencije. Apple je takođe počeo da koristi USB-C na više proizvoda, ali ne i na iPhone telefonima. Bitan trenutak je onaj kada je EU usvojila predlog da USB-C postane univerzalni standard veze za sve pametne telefone, tablet računare, kamere i ostale prenosne uređaje i njihove dodatke. Univerzalni interfejs za punjenje i vezu biće objedinjen upravo u USB-C standardu, čime se obezbeđuje koordinacija svih povezanih uređaja.

Uspostavljanje univerzalnog rešenja za punjenje uređaja biće završeno do jeseni 2024. godine do kada je naloženo svim proizvođačima da telefoni koji se prodaju na EU tržištu, moraju imati USB-C port.

U očima mnogih ovo je dobra odluka i ujedno prilika za Apple koja se ne propušta u smislu da se učini potrebna promena i ujedno ispune zahtevi tržišta. Činjenica da je USB-C interfejs kompatibilan sa više tehničkih standarda i pri tome donosi bolju skalabilnost iPhone telefonima je šansa koju Apple ne bi trebao da propusti.

Međutim, postoje glasine koje tvrde da je ponos ove kompanije suviše veliki da bi popustio pred zahtevima čak i jednog velikog tržišta kakvo je EU i da se kreće u pravcu poptune eliminacije fizičkog interfejsa na iPhone uređajima u korist uvođenja novog bežičnog MagSafe standarda punjenja i veze sa ostalim uređajima. Time bi praktično izbegao zahteve regulatornog tela EU, ali to sa pozicije krajnjeg korisnika izgleda kao lošije rešenje od prelaska na USB-C. Kako god da se ova priča završi, sve govori da se vladavina Lightning interfejsa na iPhone uređajima neminovno bliži kraju!

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi