Apple planira da se otarasi notcha – evo kako će to da učini

Apple planira da ukloni notch uz inovativnu tehnologiju kamera ispod ekrana, donoseći vidne promene u dizajnu budućih iPhone telefona

Apple planira da se otarasi notcha – evo kako će to da učini

Notch je, po mišljenju mnogih iPhone korinsika, bio jedan od najgorih trendova koje je Apple popularizovao (prvo mesto još uvek drži uklanjanje priključka za slušalice). Ali izgleda da su želje mnogih korisnika konačno uslišene, jer kompanija sada želi da se oslobodi notcha i dinamičkog ostrva, postavljanjem kamera ispod ekrana.

Patent ‘12124291’ pokazuje metodu na kojoj Apple možda radi kako bi eliminisao notch bez vraćanja debelih okvira. Kamera ispod ekrana nije ništa novo, ali ako ovo uspe, industrija pametnih telefona bi mogla da krene u pravom pravcu, donoseći nam telefone kakve zaslužujemo.

Patent opisuje potencijalno budući uređaj koji će koristiti bandpass filter. Ovaj filter pomaže u izolaciji talasnih dužina svetlosti koje dolaze do selfie kamere i senzora za Face ID ispod ekrana telefona. Ukoliko pravite selfie, filter će propustiti talasne dužine iz vidljivog spektra za optimalne rezultate. Ako koristite Face ID, filter će omogućiti prolaz infracrvenoj svetlosti.

Naravno, ostaje pitanje da li Apple može napraviti ekran koji će zadržati konzistentan kvalitet slike preko cele površine. Kamere ispod ekrana do sada nisu davale najbolje rezultate, a Apple možda nije previše oduševljen time. Svake godine najveće unapređenje na pametnim telefonima tiče se sistema kamera, a tek sada kada je AI u fokusu, Apple još više pazi na korisničko iskustvo kamere na iPhone-u.

Glasine ukazuju na to da bi iPhone 18 mogao imati kameru ispod ekrana, ali ništa nije sigurno kada su patenti u pitanju. Apple takođe ima još jedan patent za implementaciju kamera ispod ekrana na budućim uređajima.

Kompanija je poznata po tome što uzima dosta vremena da bi nešto usavršila, radeći to na svoj specifičan način, pa sumnjamo da ćemo uskoro videti iPhone sa problematičnom kamerom ispod ekrana. Za sada, Apple treba da se fokusira na postepeno lansiranje AI tehnologije i bolju softversku nadogradnju uređaja, prenosi Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi