Apple planira varijabilni otvor blende za iPhone 17

Apple planira uvođenje varijabilnog otvora blende na iPhone 17 sledeće godine, omogućavajući bolju kontrolu svetlosti i dubinske oštrine

Apple planira varijabilni otvor blende za iPhone 17

Apple svake godine unapređuje senzore kamera na svojim vodećim iPhone modelima radi boljih performansi pri snimanju. Veći senzor kamere omogućava veći unos svetlosti, što dovodi do boljih performansi pri slabom osvetljenju. Međutim, postoje nedostaci velikih senzora kamere. Na dnevnom svetlu, dodatna svetlost može preopteretiti kameru, dovodeći do preeksponiranih svetlih delova i problema sa ekspozicijom.

Još jedan problem je pri snimanju krupnih planova subjekta. Veća kamera sa širokim otvorom blende će imati ograničeno područje fokusa, što će uzrokovati da drugi delovi subjekta budu zamućeni. Korišćenje sporijeg otvora blende ili manjeg senzora nije održivo rešenje pri snimanju krupnih planova, jer će to kompromitovati kvalitet slike. Sledeći primer DSLR-ova i nekih vrhunskih Android telefona, Apple navodno planira da koristi varijabilni otvor blende na iPhone 17 sledeće godine.

Apple planira za iPhone 17 Apple mehanički, varijabilni otvor blende

Prema izveštajima, Apple planira da doda mehanički kontrolisani varijabilni otvor blende na najmanje jedan model iPhone 17 sledeće godine. Ovo bi omogućilo kameri da prilagodi svoj otvor blende na osnovu svetlosnih uslova i scene kako bi dobila najbolji izlaz.

Varijabilni otvor blende, koji se često nalazi u DSLR-ovima i drugim vrhunskim kamerama, omogućio bi senzoru da ograniči unos svetlosti za kvalitetnije slike u određenim situacijama. Takođe bi omogućio kontrolu efekta dubinske oštrine, odnosno zamućenja pozadine pri snimanju krupnih planova subjekta.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

S obzirom na prostor potreban za varijabilni otvor blende, malo je verovatno da će ga imati najavljeni iPhone 17 Slim. Umesto toga, Apple bi mogao predstaviti tehnologiju varijabilnog otvora blende na iPhone 17 Pro Max.

Mnogi proizvođači Android telefona već koriste varijabilne otvore blende na svojim vodećim telefonima. Primarni senzor od 50MP na Xiaomi 14 Ultra koristi sistem varijabilnog otvora blende, omogućavajući kontinuirano podešavanje između f/1.6 i 4.0. Samsung je takođe koristio sistem varijabilnog otvora blende na svom vodećem Galaxy S telefonu, objavljenom 2018. godine, ali je brzo odustao od njega, a Huawei je istu funkciju implementirao na Mate 50 Pro.

S obzirom da je iPhone 17 još uvek više od godinu dana udaljen od objavljivanja, mnogo toga bi se moglo promeniti do tada. Ako Apple nastavi sa planovima za varijabilni otvor blende, to bi moglo omogućiti iPhone-u iz 2025. godine bolji kvalitet i neke nove opcije u pogledu fotografije, piše Cultofmac.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Još samo da predju na HarmonyOS!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi