Apple protiv Evropske unije?

Kompaniji Apple smeta insistiranje Evropske unije na univerzalnoj primeni USB-C porta na svim mobilnim uređajima.

 
Evropska komisija, faktički izvršno veće Evropske unije, još od 2009. godine naglašava kako proizvođači elektronislih uređaja, primarno mobilnih telefona i tableta, treba da imaju punjače i portove za punjenje na svojim uređajima koji su univerzalni, tj. koji se mogu primenjivati na svim uređajima. Ali kompaniji Apple ovo, očekivano, smeta.Tokom prošle godine, Evropska unija rekla je kako će doneti relevantne zakone i regulative koji će proizvođače prenosivih elektronskih uređaja primorati na donošenje ovakvog rešenja kako bi se stvorila zakonska podloga koja će proizvođače suštinski naterati da koriste rešenja koja se baziraju na istim tehnologijama.Radi se o tome da će sva tehnologija za punjenje i brzo punjenje uređaja morati da bude univerzalna i da počiva na USB-C portovima za primenu tih punjača. Ovo će se odnositi na sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, prenosive zvučnike, kao i prenosive konzole. Evropska komisija takođe preporučuje kako punjači i druga propratna oprema treba da se prodaje zasebno od ovih uređaja kako bi se poboljšalo iskustvo korisnika i smanjio uticaj na životnu sredinu. Apple likes?
 
iphoneusbc.jpg
Sa jedne strane, stvarno nam nije jasno, a pomalo nas i nerviraju navodi kako će izostavljanje punjača unutar pakovanja novih mobilnih uređaja poboljšati iskustvo korisnika, jer je to jedan apsurd. Sa druge strane apsolutno podržavamo uniformnost koja bi se ostvarila uvođenjem USB-C portova na svim pomenutim uređajima.Nedavno, Evropska unija objavila je kako su članovi Evropskog parlamenta iz Komisije za unutrašnje tržipte i zaštitu potrošača izglasalo je ovaj predlog sa 43 glasa za i 2 glasa protiv. Jedino iznimka jesu pametni satovi koji su previše mali kako bi imali USB-C port, kao i fitnes trakeri i ostala oprema koja je namenjena u iste svrhe, piše Expreview.Ali ni tu nije kraj, pa je sledeći korak najverovatnije uvođenje standarda za bežiče punjače do 2026. godine. Kompaniji Apple se to nikako ne dopada, Poznato je da uređaji ove kompanije poput iPhone, AirPods, i iPads još uvek koriste Lighting punjače, pa je tako izjavila kako ovakva nastojanja guše inovacije u tehnološkom segmentu i kako će ovakvi potezi negativno uticati na ekonomsku situaciju u Evropi. Dakle, Apple je i dalje Apple, ali najverovatnije će morati da progutaju knedlu.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi