ARM zvanično najavio novu generaciju Cortex-X3 i Cortex-A715 jezgara za pametne telefone

ARM nastavlja sa razvojem novih mobilnih čipova, a nedavno su predstavljene nove generacije brzih i efikasnih jezgara namenjenih mobilnim procesorima.

Juče smo pisali o novom ARM Immortalis-G715 mobilnom grafičkom čipu koji donosi hardversku podršku za ray tracing na mobilne telefone i jedini je takav mobilni GPU uz Exynos 2200. Međutim, ova kompanija je pored toga predstavila i dva nova tipa jezgara namenjenih korišćenju u mobilnim čipsetovima – Cortex-X3 i Cortex-A715. Koja poboljšanja donose i kakve su njihove tehničke specifikacije prenosi SiliconAngle.
4428.CPUsblogimage7.jpg
Cortex-X3
Ovo je druga generacija ARMv9 procesorskih jezgara. Kako navodi ova kompanija, ovo je najbrže jezgro koje ova kompanija proizvodi i koje se fokusira na donošenje najboljih performansi korisnicima.
CPUsblogimage8.jpg
Novo Cortex-X3 jezgro zabeležilo je značaj porast performansi u poređenju sa mobilnim procesorima koji koriste Cortex-X2 jezgra od čak 25%. Što se tiče računara koji koriste AMR arhitekturu, Cortex-X3 donosi unapređenje performansi od 34%. Treba naglasiti kako su ovo poboljšanja performansi zabeležena upotrebom samo jednog jezgra, a ne čitavog procesora.
CPUsblogimage4.jpg
Ovom prilikom, ARM je predstavio i novu tehnologiju imena DSU-110 koja omogućava kompanijama koja proizvode procesore zasnovane na ARM arhitekturi da upotrebe do 12 Cortex-X3 jezgra unutar jednog procesora (poboljšanje od 50% u odnosu na prethodnu generaciju). Pored toga, DSU-110 donosi mogućnost za ugrađivanje do 16 MB L3 keš memorije.
Cortex-A715
Ovo je jezgro namenjeno mobilnim procesorima kojima je, pored snage, važna i efikasnost potrošnje baterije. Cortex-A715 procesorsko jezgro upotrebljava 20% manje električne energije od svog prethodnika, Cortex-A710. Pored toga, ovo jezgro donosi i 5% bolje performanse, ali je očigledno da se najviše radilo na umanjenoj potrošnji energije.
CPUsblogimage3.jpg
Bezbednosna unapređenja
Za kraj je važno naglasiti kako oba ova procesora donose i dva bitna bezbednosna unapređenja. Prvo se odnosi na sprečavanje “mallware” softvera da pristupi memoriji. Drugo unapređenje se zove “Asymmetric MTE” i služi za prepoznavanje i blokiranje napada koji nastoje da postojeće podatke zamene malicioznim kodom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi