Canon EOS R5 dobija 180 MP fotografije?

Canon i Nikon su dva proizvođača koja još uvek ne koriste pixel shift tehnologiju, a koja bi mogla da omogući da Canon EOS R5 dobije 180 MP fotografije.

Canon EOS R5 dobija 180 MP fotografije?

Da li će 180 MP fotografije da dođu na Canon EOS R5? Ako je verovati novom izveštaju, sve će da se promeni samo sa jednom verzijom firmvera.

Za razliku od pametnih telefona, nove verzije firmvera nisu nešto posebno uzbudljive kada su u pitanju profesionalni aparati, jer se uglavnom fokusiraju na rešavanje manjih problema i dodavanje profila za nove objektive. Međutim, novi firmver koji se sprema mogao bi posebno da obraduje vlasnike Canon EOS R5 modela, ili bar tako kažu glasine, koje prenosi DigitalCameraWorld.

Pixel Shift

Prema novim informacijama pixel shift tehnologija bi mogla prvi put da se nađe na jednom Canon fotoaparatu, i to kroz ažuriranje firmvera. Za one koji nisu upoznati, pixel shift tehnologija postoji već dobrih desetak godina i prvi put se pojavila na Olympus OM-D E-M1 Mark II modelu 2013. godine. Korišćenjem ugrađenog sistema stabilizacije, ova tehnologija pomera senzor za po jedan piksel u seriji sukcesivnih slika, kako bi uhvatio više detalja, bolje boje i manje šuma, bez “moire” efekta.

Sub-pixel shift je pomeranje na nivou podpiksela, i može se koristiti da bi se dobile fotografije koje su veće od maksimalne gustine piksela senzora, uglavnom sa četiri puta većom rezolucijom. Na primer, senzor rezolucije 100 MP u Fujifilm GFX 100S može da kreira slike od 400 MP koristeći pixel shift tehnologiju.

U konkretnom slučaju Canon EOS R5 ima senzor od 45 MP, tako da bi prema dosadašnjim pravilima pomeranja piksela trebalo da dobijemo slike od 180 MP. Canon i Nikon su do sada jedini veliki proizvođači koji još uvek ne nude bilo kakvu pixel shift opciju u svojim fotoaparatima.

Da li nam je potrebna 180 MP fotografija?

Još uvek je veliko pitanje da li je pixel shift zaista neophodna tehnologija u svakoj kameri. Broj megapiksela u Canon EOS R5 je i sada veći nego što će većini korisnika biti potrebno za većinu primena, sem za neke vrlo specifične poslove.

Pomeranje piksela ima dva velika nedostatka. Ova tehnologija se ne može koristiti na bilo kom pokretnom subjektu bez zamućenja, a veličine datoteke su ogromne i zahtevaju ozbiljnu procesorsku snagu i jako brze memorijske kartice. Pixel shift tehnologija pomeranja piksela stoga postaje korisna ako snimate mrtvu prirodu, proizvode ili za makro fotografiju, koja će se naknadno uveličavati.

Canon EOS R5 je aparat sa senzorom najveće rezolucije, koji ova kompanija ima u svom mirrorless opsegu, i sa fokusom na profesionalnu upotrebu, on je idealan kandidat za ažuriranje. Ruku na srce, ova tehnologija bi Iako mogla da se nađe i na R3, a na kraju i kod novog R6 Mark II, koji smo nedavno testirali.

Fujifilm, Olympus i Panasonic nude pixel shift tehnologiju kao karakteristiku u mnogim svojim fotoaparatima za entuzijaste, tako da bi Canon mogao ovu tehnologiju veoma brzo da prebaci i na svoje modele koji nisu u premijum klasi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi