DDR5 memorija sve pristupačnija, cene se približavaju idealnoj granici

Očekuje se da će cene DDR5 memorija, koje su pale za čak 20% samo u julu, nastaviti istim trendom do kraja ove godine i praktično približiti nivou cena DDR4 memorija.

DDR5 memorija bi se mogle približiti idealnoj tržišnoj tački (sweet spot) po pitanju cene između kraja 2022. i početka 2023. godine, navode izvori koje citira Digitimes, dodajući da će se razlika u ceni između DDR5 i DDR4 čipova tada značajno smanjiti, pa možda i skoro nestati. Na deluje je tranzicija standarda memorija koje se koriste na personalnim računarima.

Spremite se za prelazak na novu generaciju PC platforme

Isporuke DDR5 čipova bile su ograničene tokom 2021. godine, zbog nedostatka IC-a i logike za upravljanje napajanjem i određenih logičkih čipova na samim DDR5 modulima. Cene DDR5 memorije su se tada eksplodirale. Takva situacija je bila proizvod relativno ograničene tražnje koja je uslovljena činjenicom da je samo Intel Core 12. generacija koristila DDR5 memorijske module. Od 27. septembra startuje nova linija AMD Ryzen 7000 procesora kao i X670 i B650 (oktobar) matičnih ploča koje takođe koriste DDR5 standard memorije.

Postepeno ublažavanje nestašice logičkih IC-a i brzo usporavanje potražnje za računarima i potrošačkom elektronikom usred makroekonomskih nestabilnosti, povlače cene DDR5 čipova na dole od druge polovine drugog kvartala 2022. godine. Samo u julu, pad ugovornih cena DDR5 čipova i komponenti bio je veći čak i od pada cena DDR4 za 10-15%.

Svi proizvođači DRAM-a se spremaju za povećanje tražnje i prodaje svojih DDR5 čipova, ali nisu voljni da smanjuju cene DDR5 memorija i utiču na njihove krajnje cene koje bi se na kraju izjednačile sa onim za DDR4 čipove. Dobavljači čipova nameravaju da povećaju proizvodnju DDR5 memorija postepenim tempom i oprezniji su u pogledu povećanja proizvodnje usled još uvek stagnirajućeg nivoa potražnje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi