GeForce RTX 4090 ima snagu da zbriše ljude sa lica Zemlje

Eto šta se dešava kada realnost prevaziđe i najluđe Sci-Fi snove…Terminator Skynet računar ima jedva nešto više od polovine snage jednog GeForce RTX 4090

One mlađe koji nisu gledali kultni serijal Terminatora, da podsetimo… Skynet je kompjuterski baziran sistem odbrane koji počiva na veštačkoj inteligenciji. Stvorili su ga ljudi krajem 20. veka u filmu „Terminator“.
Prvobitno je napravljen sa ciljem korišćenja za vojna istrživanja, a nakon što mu se probudila samosvest, sva ljudska bića je smatrao pretnjom i počeo sa izazivanjem nuklearnog rata kako bi pokrenuo Sudnji dan koji je čitavu ljudsku rasu stavio na ivicu istrebljenja.
U zapletu filma, 2029. godine nove ere, Zemljom je nakon nuklearnog uništenja zavladao kompjuter “Skynet”, a ljudska bića su skoro zbrisana sa planete. Vođa otpora, po imenu Džon Konor okupio je preživele da se bore sa Skynetom.
A, sad malo o hardveru tog “čudovišnog” računara za tadašnje vreme. Čista računska snaga Skyneta je prema navodima iz filma, iznosila 60 TFLOPS-a što je 60 triliona operacija sa pokretnim zarezom u sekundi. Poređenja radi, najnoviji NVIDIA GeForce RTX 4090  je nedavno stigao kao najmoćnija gejming grafička kartica današnjice, može postići 100 TFLOPS-a na frekvenciji jezgra od 3,15 GHz.
Nvidia_Skynet_RTX4090_1.jpg
Danas se neki od internet korisnika prisećaju prošlih vremena sa pdosmehom jer svemoćni Skynet je duplo slabiji od današnjeg GeForce RTX 4090 “flegšipa”. Nije lako zaključiti kako novi GeForce prema tadašnjem mišljenju, laganica može da nas zbriše sa planete.
Ali jedno morate imati u vidu, činjenicu da je film “Terminator” snimljen davne 1984. godine, a prva grafička kartica na svetu je izmišljena 1981. godine, u to vreme 8-bitna ISA verzija grafičke karte ili bolje reći VGA adapter. Drugim rečima, postavljanje Skynet-ove snage na 60 TFLOPS-a je bilo apsolutno neverovatno pre 38 godina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi